Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524

Župa

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Općenito o župi sv. Brcka

Župa sv. Brcka teritorijalno obuhvaća trinaest sela, od kojih Banje Selo i Majkovec pripadaju gradu Svetom Ivanu Zelini, Lonjica pripada gradu Vrbovcu, a Božjakovina, Brckovljani, Gornja Greda, Gornje Dvorišće, Gračec, Hrebinec, Kusanovec, Prikraj, Stančić i Štakorovec pripadaju općini Brckovljani.

Župa je osnovana negdje u XV. stoljeću, a najstariji pisani dokument u kojem se spominje, datira iz 1501. god. Od 1630. župa ima svog stalnog župnika.

Povremeno je imala i kapelana, a najpoznatiji je bio Matija Mesić koji je kasnije postao i prvi rektor sveučilišta u Zagrebu.

Na području župe ima više sakralnih objekata u kojima se stalno ili povremeno održava služba božja. Osim župne crkve u Brckovljanima, tu su i kapela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Banjem Selu, kapela B. D. Marije Kraljice u Hrebincu, crkva Srca Isusovog u Lonjici i kapela Presvetog Trojstva u Majkovcu.

U Štakorovcu je do pred kraj XVIII. stoljeća postojala kapela sv. Elizabete, a među vinogradima u blizini župne crkve u Brckovljanima bila je do 1889. god. kapela sv. Jakoba apostola.

Žalosno je da pored župne crkve u Brckovljanima, danas doslovno trunu ostaci male ali krasne kapele B. D. Marije, koja je zadnji put obnovljena 1961. god, ali je nakon toga, Bog zna čijom zaslugom, prepuštena zubu vremena.

13.08.1995. slavljena je u brckovljanskoj župi mlada misa i to prvi put nakon 80 godina. Mladomisnik, pater Ante Gavrić, O.P. (dominikanac) rođen je u Bosni u župi Bežlja kod Teslića. Za vrijeme okupacije Teslića, njegovi roditelji živjeli su u Brckovljanima, pa je izrazio želju da radost slavlja mlade mise podjeli sa župljanima naše župe. To je ujedno i prva mlada misa u župi sv. Brcka nakon 1914. godine.

banner banner banner banner banner banner