Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524

Kultura

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Kulturno umjetnička društva

Kulturno umjetničko društvo "AUGUST CESAREC" BRCKOVLJANI

Na inicijativu nastavnika Bogomira Božikovića, u Brckovljanima je 1968. godine osnovano kulturno-umjetničko društvo "August Cesarec".

Društvo je dobilo ime po hrvatskom književniku Augustu Cesarcu koji je neko vrijeme živio i radio u Brckovljanima.

Voditelji grupa bili su: prof. Bogomir Božiković i supruga Vahida, bračni par Mišković, gđa Slavica Košutić, Stjepan Perko voditelj plesne sekcije i Mladen Trčak voditelj tamburaške sekcije.

Prvi predsjednik KUD-a bio je Rudolf Galovec. Kasniji predsjednici birali su se između aktivnih članova društva. To su bili: Franjo Bedeković, prof. Jure Mišković, Vladimir Funtek i Željko Funtek.

Sadašnji predsjednik je: Mislav Bobanović, a potpredsjednik je Krunoslav Funtek.

Sadašnji voditelj plesne sekcije je Ratko Poznić, a tamburaške je i dalje Mladen Trčak.

Danas djeluju folklorna i tamburaška sekcija, a u folklornom programu predstavljeni su plesovi Posavine, Podravine, Međimurja, Murtera i Slavonije.

U svom radu i djelovanju KUD je plesom i pjesmom predstavio folklorne običaje i u inozemstvu, pa je važno spomenuti gostovanje u Njemačkoj i Češkoj. Osim inozemnih nastupa, svake godine gostuje i diljem Hrvatske, a sudjeluje i na brojnim smotrama i festivalima.

Važno je napomenuti da je KUD ostvario i dobru suradnju sa ostalim kulturno-umjetničkim društvima, od kojih svakako treba istaknuti KUD "Preslica" Blato iz Zagreba.

KUD broji oko tridesetak članova, uglavnom srednjoškolaca i studenta.

KUD "Ogranak seljačke sloge" LUPOGLAV

07.07.1934. godine, Tomo Stipa, Božidar Kranjec, Ljudevit Pišćenec, Mirko Salčec, Ivan Kovačić, Đuro Planinec i Vid Vučić osnovali su Lupoglavsko tamburaško društvo "Tomislav".

Poslije rata, bračni par Breberina (prosvjetni radnici) potaknuo je obnovu društva i promjenu naziva Tamburaško društvo "Tomislav" u Tamburaško društvo "Ogranak seljačke sloge".

Nakon njih, rukovodeću funkciju u tamburaškom društvu obavljao je Stjepan Dokušec sve do 1976. godine kada ga je naslijedila Danica Lončar. Društvo je kontaktiralo i bratimilo se sa sličnim društvima, a nastupalo je i u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu.

Od 1983. pa do 1991. izmjenilo se čak pet osoba na mjestu predsjednika društva: Ivan Knežić, Stjepan Remenar, Zdravko Pišćenec, Dada Zečić i Zlata Grgošić.

1983. godine: Danica Lončar proglašena je doživotnim počasnim predsjednikom društva, a Božidar Kranjec, Katarina Zvonar, Marija Pišćenec i Tomo Petković doživotnim počasnim članovima.

Za vrijeme domovinskog rata društvo je stagniralo te 1996. ponovno krenulo s djelatnošću. Primjenom Zakona o udrugama NN. 140/96. izvršena je preregistracija društva u udrugu pod istim nazivom.

Na repertoaru udruge su plesovi i pjesme iz cijele Hrvatske, a prvenstveno iz Posavskog kraja. Od 1996. god. do sada gostovali su na nekoliko većih manifestacija od kojih su najpoznatije: "Voloderske jeseni" u Voloderu, "Smotra folklora Zagrebačke županije" u Velikoj Gorici, "Sajam cvijeća 'Florra art' " u Zagrebu, te TV-emisija "Lijepom našom" u Samoboru u sklopu izbora najljepše nošnje.

1999. godine obilježena je 65. obljetnica postojanja, a na proslavi su gostovale udruge iz Volodera, Nedelišća, Oborova, Posavskih Brega i Kloštar Ivanića.

Udruga raspolaže sa lijepom kolekcijom izvornih nošnji ovog dijela Posavine, ali su one pretežno u privatnom vlasništvu njenih članova. Trenutno udruga broji 46 aktivnih članova, što tamburaške i folklorne sekcije što ženskog zbora sa još 160 podupirujućih članova.

Članovi folklorne sekcije: Valentina Gruica, Zvjezdana Zvonar, Marija Zmajić, Željka Horvatić, Davorka Jedvaj, Ksenija Starčić, Snježana Budor, Mirela Halužan, Josip Nedjeljko, Andreja Stričko, Suzana Gajski, Danijela Dokušec, Danijela Taritaš, Mario Mikovčuć, Igor Grgošić, Sanja Bastalec, Vesna Mlinovec, Ivana Tupek.

Članovi pjevačke sekcije: Marija Matijaš, Snježana Horvatić, Ivanka Zvonar, Anđela Krklec, Zlata Grgošić, Marija Cik-Grgošić, Jelica Cik-Grgošić, Vesna Ivanić, Gineta Ivanić, Marija Matok, Vesna Gruica, Nada Ivaniček, Katarina Vučilovec, Marija Gruica, Marija Jankovec.

Članovi tamburaške sekcije: Ivica Cik-Grgošić, Stjepan Bastalec, Renato Grgošić, Tomislav Gruica, Nikica Katić, Davor Kolar, Josip Delišimović.

Sadašnji predsjednik društva je Zlata Grgošić.

banner banner banner banner banner banner