Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Održana inicijalna konferencija projekta ZAŽELI: „NOVA 50+ - Program zapošljavanja žena“19.6.2019.


Inicijalna konferencija projekta ZAŽELI: „NOVA 50+ - Program zapošljavanja žena“ održana je 17. lipnja u dvorani KUD-a „Preporod“ kako bi se upriličio početak provedbe projekta sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“ Vrijedan je 2.069.586,84 kn, iznos EU potpore je 100 posto. Organizaciju skupa provelo je Gradsko društvo Crvenog križa Dugo Selo koje je ujedno i nositelj projekta u suradnji s partnerima, čiji su predstavnici nazočili konferenciji: voditeljica dugoselske podružnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ana Novosel, iz Centra za socijalnu skrb Dugo Selo Marina Mijatović Horvat, zamjenica gradonačelnika Dugog Sela Jasminka Kokot Bambić, načelnik općine Brckovljani Željko Funtek, zamjenik načelnika općine Rugvica Nenad Jakšić.


Ravnateljica CK-a Dugo Selo i voditeljica projekta Gordana Kocaj prezentirala je značaj projekta započetog prije 6 mjeseci, dosadašnja postignuća i planove za iduće razdoblje. Koordinator projekta je Mario Stančić. Zaposleno je 10 žena iz skupine teže zapošljivih žena i žena iznad 50 godina na razdoblje od 24 mjeseci. One skrbe o 60 korisnika-starijim i nemoćnim osobama s područja Dugog Sela, Brckovljana i Rugvice. Ovim projektom povećava se radni potencijal, žene stječu radno iskustvo na poslovima pružanja podrške i pomoći osobama starije životne dobi u potrebi. Ukupno predviđeno trajanje projekta je 29 mjeseci. Projekt uključuje i program edukacije za stjecanje novih kvalifikacija (njegovateljice, gerontodomaćice, pomoćne kuharice), a što će ženama dati veće šanse za zapošljavanje nakon završetka projekta. Također, Nova 50+ pridonosi većoj zapošljivosti žena i omogućava bolju kvalitetu života starijih osoba, kazala je Kocaj.


Zaposlene pomoćnice i korisnice iznijele su svoja iskustva. Tako Ljilja Pokrajčić brine o 6 korisnika s područja Dugog Sela dok Gordana Krznarić brine o njih 8 s područja Rugvice. Obje su u program ušle nakon dugog razdoblja nezaposlenosti, posao im je dao i moralnu snagu, naglasile su. Kako je već sada teško zamisliti život bez njihove pomoći, istaknule se dvije krajnje korisnice Nataša Papkeš i Veronika Srdinić. Usluga pomoći u kući obuhvaća pomoć pri održavanju osobne higijene i higijena odjeće, stambenog prostora, dostavu namirnica i lijekova, kontakata s liječnikom, plaćanja računa kao i pomoć pri održavanju socijalnih kontakta i druženja. Lijepa riječ prije svega, u svemu pomažu, one su psihička potpora, čulo se o radu pomoćnica.


Zahvalu što su na terenu pokazale izuzetne sposobnost ženama je uputila voditeljica dugoselskog HZZ-a Ana Novosel podsjetivši kako je ovo nastavak prijašnjeg uspješnog projekta javnih radova. Žene su najugroženija kategorija što se tiče nezaposlenosti na ovom području. Na tržištu rada velika je potreba za gerontodomaćicama. Marina Mijatović Horvat iz CZSS-a rekla je kako Zakon o socijalnoj skrbi ima svoja ograničenja i zato su ovakvi projekti pružanja svakodnevne pomoći potrebitima dobrodošli. U ime svih JLS-ova obratila se zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić. Naglasila je kako je sve više umirovljenika, način života se mijenja odnosno više se ne živi u zajedničkim kućanstvima pa je potreba za ovakvim vidom pomoći i veća. Pozvala je na daljnju suradnju grada i općina na ovakvim projektima u cilju ostvarivanja benefita za stanovnike.


Konferenciji su nazočili i brojni gosti predstavnici udruga umirovljenika Dugog Sela, Brckovljana i Rugvice, SUH-a kao i predstavnici prijateljskih CK-a iz Ivanić Grada, Jastrebarskog, Kutine i Sv.Ivana Zeline te Patronažne službe DZ-a Dugo Selo. Svima njima na suradnji zahvalila je Gordana Kocaj, posebno istaknuvši rad i pomoć Patronažne službe.amšObjavljeno: 19.6.2019.


shadow
  • foto
  • foto
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner