Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Potpisani ugovori za izgradnju reciklažnog dvorišta8.3.2019.


Načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek danas je svečano potpisao ugovore obuhvaćene projektom izgradnje reciklažnog dvorišta na području općine.


Radi se o projektu sufinanciranom od Europske unije iz Kohezijskog fonda u razdoblju 2014. do 2020. godine, a kojeg provode Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.072.358 kuna od čega ostvarena bespovratna sredstava iz Kohezijskog fonda iznose 1.633.755 kuna, što čini 85% prihvatljivih troškova, dok ostatak sredstava se osigurava iz proračuna Općine Brckovljani.


Današnjem potpisivanjem ugovora o izgradnju nazočili su predstavnici tvrtke izvođača radova - JIK KAJBA vlasnik Ivan Kajba, ugovora vrijednog 1.463.811 kunu te tvrtke za pružanje usluge stručnog nadzora, koordinatora II zaštite na radu i projektantskog nadzora IVAGO PLAN d.o.o. ugovora vrijednog 61.250 kuna. Reciklažno dvorište izgradit će se u području gospodarske zone Božjakovina, a radovi na izgradnji trebali bi početi u roku 30 dana, a potrajat će 5 mjeseci.  


Izgradnjom reciklažnog dvorišta na području Općine Brckovljani osigurati će se infrastruktura za sakupljanje odvojenih komponenti komunalnog otpada, što će, uz provođenje informativno-obrazovnih aktivnosti povećati stopu odvojeno prikupljenog komunalnog otpada kao jednog od preduvjeta smanjenja količina otpada koji se odlaže na odlagališta. Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Općine Brckovljani. Provedba projekta će posljedično utjecati na zaštitu okoliša (smanjenje količine otpada na odlagalištima, izbjegavanje odlaganja otpada u okoliš, smanjenje emisija stakleničkih plinova) te pridonijeti održivom sustavu gospodarenja otpadom.


„Sukladno zakonu svaka jedinica lokalne samouprave s više od 5.000 stanovnika mora imati reciklažno dvorište, tako da ovim projektom našim građanima omogućujemo adekvatno mjesto za recikliranje i deponiranje otpada. Tamo će biti smješteno ukupno 30 kontejnera za različite vrste otpada. Zadovoljni smo što je projekt realiziran uz pomoć Ministarstva i Fonda, no ujedno to će značiti i naredne troškove za JLS vezane uz zbrinjavanje otpada. Ujedno „visi u zraku“ i pitanje tko će gospodariti s reciklažnim dvorištem, stoga ćemo najvjerojatnije morati raspisati koncesiju za gospodarenje otpadom“, poručio je na kraju Funtek.


I.G.O.


ulaganje u budućnost.OP konkurentnost i kohezija BOJAfondovi logo


 Objavljeno: 8.3.2019.


shadow
  • foto
  • foto
  • foto
  • foto
  • foto
  • foto
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner