Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

VATROGASCI DVD-a PREČEC OBILJEŽILI 60. OBLJETNICU RADA5.11.2018.


Dobrovoljno vatrogasno društvo Prečec je 27. listopada, pod pokroviteljstvom Općine Brckovljani, svečano obilježilo 60. obljetnicu djelovanja. Na početke Društva, osnovanog 24.veljače 1958. godine, podsjetila je članica Ivana Remenar. Osnovano je na inicijativu odbora u sastavu: Dragutin Ručec, Ivan Orač, Stjepan Gornjak, Franjo Gibanjek i Franjo Jurić. Uvidjevši potrebu oformljena je vatrogasna jedinica od 15 ljudi koji su se ozbiljno prihvatili aktivnog djelovanja i već 1959. započeli gradnju vatrogasnog doma. Uz velike poteškoće i dobrovoljni rad vatrogasaca i mještana dom je izgrađen.


Paralelno se mukotrpno prikupljala razna vatrogasna oprema. Istaknuta je tendencija razvoja i osuvremenjivanja Društva od nabavke vozila i opreme, izgradnje i rekonstrukcije vatrogasnog doma i spremišta razvoju suradnje sa društvima u domovini, ali i izvan nje. Posebno je naglašena nabavka vatrogasne auto cisterne ´´TAM 150´´ 2009. godine uz potporu Općine Brckovljani, dobrovoljnih priloga mještana i sredstvima društva. Vozilo je dopremljeno od PGD Stara Loka nakon čega su ta dva društva u neraskidivom prijateljstvu što je rezultiralo bratimljenjem. Suradnja se nije ograničila samo na međusobne posjete, već je rezultirala zajedničkim operativnim djelovanjem, edukacijom, a kruna je bila zajednička taktička vježba održana 2013. godine u Prečecu. Slovenski kolege došli su sa svojim vozilima te zajednički osmislili i održali vježbu prigodom Dana otvorenih vrata DVD Prečec. Na vježbi je sudjelovao i DVD Špišić Bukovica s kojim se također blisko surađuje. Tom je Društvu poklonjeno IMV kombi vatrogasno vozilo 2003. godine.


Samo jedan od dokaza prijateljstva s bratskim PGD Stara Loka je i njihovo uključivanje u zajedničku akciju pomoći obitelji Delišimunović iz Prečeca čiji je dom stradao u požaru. Uz mještane, dobre i plemenite ljude, pomogli su dopremivši iz Slovenije opremu za domaćinstvo, bijelu tehniku, financijska sredstva prikupljena i od građana Stare Loke. Upravo je to najvažnije, ono što vatrogasce čini ponosnim i plemenitim – prijateljstvo i suradnja ne poznaju ni granice ni uvjerenja ni bilo što drugo. Povezanošću u dobru i zlu, u najtežim uvjetima i situacijama vatrogasci se dokazuju kao istinski humanitarci i prijatelji. Bila je ovo prigoda za dodjelu plaketa, priznanja i zahvalnica zaslužnim članovima kao i organizacijama koje su na bilo koji način pomogle u radu, svojim osobnim doprinosom pridonijeli razvoju i unapređenju Društva. Uručene su spomenice za dugogodišnji rad od 10 do 50 godina.


Svečanoj sjednici su prisustvovali te čestitke za veliki jubilej uputili načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek, izaslanik Zagrebačke županije i Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Branko Arbanas, predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Brckovljani Dražen Kutica. Uz bratska vatrogasna društva Špišić Bukovica i Stara Loka, nazočili su predstavnici DVD-ova Brckovljani, Hrebinec, Lupoglav, Tedrovec kao člana zajednice, predstavnici prijateljskih društava iz susjednih gradskih i općinskih zajednica. Svečanosti je prisustvovao predstavnik tvrtke ´´Vatropromet´´ Zagreb koji je darivao društvo vrijednom opremom. Obilježavanje je vodio predsjednik Društva Igor Smole zahvalivši svima koji su dolaskom uveličali proslavu te izrazio nadu za još boljim prosperitetom društva.


Važno je istaknuti kako je ova svečana sjednica bila završni čin obilježavanja 60. godišnjice rada DVD-a Prečec jer je u cjelogodišnjem programu organizirano niz aktivnosti poput Dana otvorenih vrata u mjesecu zaštite od požara, zajedničkih druženja članstva uz Dan tehničke ispravnosti, posjet Gradu Vukovaru te biciklistički maraton Ivanić Grad – Vukovar pod nazivom ´´Da se ne zaboravi´´. Po svemu sudeći, iduće godine sudjelovat će i članovi PGD Stara Loka. Kako se čulo na kraju, vatrogasci Prečeca nadaju se kako će maraton postati tradicija i mali doprinos odavanju počasti stradanju tog bastiona hrvatske državnosti i slobode u kojoj su danas i oni mogli održati svoju obljetnicu.


Izvor: www.dugoselska-kronika.hr


Marijan Đurinec


Foto: AMŠObjavljeno: 5.11.2018.


shadow
  • foto
  • foto
  • foto
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner