Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Održana 3. sjednica Općinskog vijeća Općine Brckovljani: Jednoglasno podržan Futekov prijedlog o smanjenju naknade političkim strankama13.9.2017.


U Gradskoj vijećnici Dugo Selo, održana je jučer 3. redovna sjednica Općinskog vijeća Općine Brckovljani na kojoj je predstavljen projekt rekonstrukcije i modernizacije javne rasvjete. Jednoglasno je usvojen polugodišnji izvještaj Proračuna za 2017. godinu, a prihvaćen je i načelnikov prijedlog o smanjenju naknade vijećnika i vijećnica za 50% te su utvrđene cijene o kupnji i prodaji zemljišta.


Projekt NEWLIGHT u vrijednosti od 790.000 eura  Općina Brckovljani uključila se krajem 2015. godine u projekt kojemu je svrha rekonstrukcija, modernizacija i upravljanje sustavom javne rasvjete. Vijeću je projekt ispred Regionalne energetske agencije Sjeverozapadna Hrvatska (REGEA) predstavio Marko Miletić.


„Uz Brckovljane, još 56 gradova i općina s područja Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije uključeno je u projekt. Županije su nositelji projekta, a REGEA koja pomaže u provedbi je operativno tijelo. Uspjeli smo osigurati bespovratna sredstva Europske investicijske banke, odnosno Europske unije u iznosu od 790.000 eura, od čega je bespovratno 90%, osigurano od strane banke, dok je preostali iznos subvencioniran od strane Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.“


Miletić ističe kako je cilj projekta pripremiti jedinice lokalne samouprave za rekonstrukciju i modernizaciju sustava javne rasvjete te omogućiti povlačenja sredstava iz operativnog programa.


Funtek: „imamo dvije opcije.“


U općini se nalazi preko 1000 svjetiljki, a Miletić navodi kako je potrebno planirati rashod od 1.800.000 kuna za nabavu novih svjetiljki, odnosno Brckovljani bi trebali minimalno uložiti u javnu rasvjetu oko 1.400.000 kuna. REGEA procjenjuje ukupnu vrijednost Ugovora o energetskom učinku na 3.400.000 kuna, a investicija se otplaćuje kroz 10 godina.


„Imamo dvije opcije. Drugim riječima da se ide u natječaj i izabere privatni partner koji će "svojim novcima" financirati cijeli taj projekt, a njemu se u visinu sredstava koje se plaćanju rasvjetom, odnosno strujom, plaćaju rate. Druga varijanta je da sama lokalna jedinica uzme kredit preko HBOR-a i ide samostalno u investiciju. S time da onda lokalna jedinica preuzima odgovornost za sve svjetiljke koje netko vodi, ugradi. Nije 10 godina taj izvođač nužan o njima brinuti i mijenjati ih. Garancija je maksimalno dvije godine,  a nakon toga ste prepušteni sami sebi“ – Željko Funtek, načelnik Općine Brckovljani.


„Mi ćemo još porazgovarati i odluku donijeti na sljedećem vijeću“ - Božo Graberec, predsjednik Općinskog vijeća.


Jednoglasno usvojen polugodišnji izvještaj o Proračunu za 2017. godinu Jedna od sastavnica Proračuna bio je i javni prijevoz. Načelnik ističe nezadovoljstvo Čazmatransom, gdje se pojavljuju problemi s cijenom karata te ukidanje nekoliko linija prema Lupoglavu. Tako je učenička karta koštala 1.300,00 kuna (bez uračunatih subvencija i popusta) za liniju Štakorovec - Zagreb, a ta ista mjesečna karta za radnika 900,00 kuna.


Nastavak sufinanciranja prijevoza za učenike i studente Općina je sufinancirala drugi semestar, odnosno drugo polugodište prošle školske godine i sada nastavlja s financiranjem istom iznosa karte (25%), one cijene koju učenici plaćaju na blagajni Čazmatransa. Ostvarene su i subvencije studentima koje su za drugi semestar iznosile 1000 kuna. Također su nabavljeni te plaćeni udžbenici za osnovnoškolce.


Otplaćen dvadesetogodišnji kredit Prije gotovo 20 godina, općina je kupila zemlju za gospodarske zone. „Ove godina nam izlazi ta rata i to 31.900 kuna i  s tim ćemo mi otplatiti kredit. Pritom nisu korištena sredstva proračunske zalihe, nismo davali nikakva kreditna jamstva ili hipoteke.“


Na pitanje o prometnim znakovima, načelnik je odgovorio: „na prošlom vijeću smo donijeli odluku o postavljanju određenih prometnih znakova. Međutim, dobili smo negativan odgovor od strane županijske uprave za ceste.“


Prošao prijedlog načelnika o smanjenju prava na naknadu Načelnik je predložio smanjenje sredstava, odnosno prava na naknadu političkih stranaka do 50%, za razdoblje od 14. lipnja do 31. prosinca tekuće godine. „Predlažem jer sam nezadovoljan načinom trošenja tih sredstava.“ Prijedlog je jednoglasno podržan.        


Jednoglasno je utvrđena, odnosno donesena odluka o kupovnoj cijeni za zemljište u vlasništvu Leopolda Berića, dok su za zemljišta pod vlasništvom Nadice Srpak te Đurđe Kralj izglasane izmjene u konačnoj cijeni. Vijeće je jednoglasno prihvatilo predloženu cijenu za zemljište u vlasništvu braće Geceg.


Donesena je i odluka o početku postupka prodaje nekretnine Prečec. Načelnik je predložio početnu cijenu od 10.000 eura za četiri parcele.


Posljednja točka dnevnog reda bilo je odricanje suvlasništva Općine Brckovljani nad česticom u vlasništvu Predraga Prelca. Odluka je donesena jednoglasno, a troškove će snositi gospodin Prelec.


Denis RemenarObjavljeno: 13.9.2017.


shadow
banner banner banner banner banner banner