Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

ODRŽANA 23. SJEDNICA VIJEĆA OPĆINE BRCKOVLJANI: DONIJETA ODLUKA O OPĆINSKIM POREZIMA, PRISEGNULA NOVA VIJEĆNICA12.11.2015.


Vijeće Općine Brckovljani održalo je 27.listopada svoju 23.redovnu sjednicu. Sjednicu je vodio predsjednik Vijeća Božo Graberec, a nazočio joj je načelnik Željko Funtek.


Prisegnula HDZ-ova vijećnica Zorka Antolković


Nakon izvješća mandatne komisije, svečanu prisegu položila je nova vijećnica Zorka Antolković koja dolazi iz redova HDZ-a. Tome je prethodilo izvješće mandatne komisije, a kako je kazao njen predsjednik Zlatko Raužan, nakon što je u kolovozu zaprimljena odluka OO HDZ-a od 27.srpnja o.g. kojom je Antolković imenovana na vijećnički mandat umjesto Tomislava Grujice.


Odluka o općinskim porezima - razgraničene tarife kod poreza na kuće za odmor


Vijećnici su jednoglasno donijeli odluku o općinskim porezima, a kako je pojašnjeno ništa se nije smanjivalo ni povećavalo već su se samo razgraničile tarife radi jasnije provedbe naplate poreza. Tako se kod poreza na kuće za odmor plaća po četvornom metru korisne površine kuće i to 15 kuna za vlasnike koji imaju prebivalište van područja općine dok 12 kuna po četvornom metru plaćaju vlasnici sa stalnim prebivalištem na području općine. Ukoliko se zgrada koristi i kao gospodarski objekt i kao kuća za odmor, porez se razrezuje samo na dio zgrade koji se koristi za odmor. Porez na kuće za odmor plaća se na objekte bruto površine veće od 20 m2, uključujući sve etaže objekta. Na dnevnom redu sjednice bilo je i izvješće o obavljenoj reviziji, a ono su vijećnici jednoglasno prihvatili.


Dana suglasnost za ulazak u sastav urbane aglomeracije Zagreb


Vijećnici su dali suglasnost za ulazak općine u sastav urbane aglomeracije Zagreb. Kako su pojasnili predstavnici zagrebačkog Gradskog Ureda za strategijsko planiranje i razvoj, EU je za razdoblje 2014.-2020. utvrdila politiku jačanja integriranih teritorijalnih ulaganja čime se potiče održivi razvoj urbanih područja. RH je kao članica EU svoje zakonodavstvo morala prilagoditi novoj regulativi, te je stoga od 1.siječnja 2015. godine na snazi novi Zakon o regionalnom razvoju koji propisuje i formiranje urbanih aglomeracija. Urbana aglomeracija je oblik udruživanja gradova i općina oko grada koji predstavlja središte i značajno utječe na okolne gradove i općine, a formira se radi usklađivanja sa zakonodavstvom Europske unije, među ostalim i s ciljem učinkovitijeg povlačenja sredstava iz njenih fondova. U Hrvatskoj su gradovi središta urbanih aglomeracija oni koji imaju preko 100.000 stanovnika (Zagreb, Split, Rijeka i Osijek), a s njima se mogu udružiti gradovi i općine čijih minimalno 30% zaposlenih svaki dan odlazi na posao u grad središte (tzv. dnevne migracije zaposlenih). Urbana područja su ciljana područja za korištenje novog mehanizma za povlačenje sredstava iz EU fondova "Integriranih teritorijalnih ulaganja", a preduvjeti za prijavu projekata su, uz uspostavu aglomerata, izrade njegove Strategije razvoja u kojem se određuju ciljevi i prioriteti te ITU akcijskog plana koji sadrži konkretne projekte i aktivnosti. Sada je, u I etapi, pristupilo 30-ak općina i gradova Zagrebačke, Karlovačke te Krapinsko - zagorske županije. S obzirom na zakonski okvir, konačni prijedlog obuhvata urbane aglomeracije koji se podnosi Ministarstvu regionalnog razvoja, može uključivati i one JLS-ove koji nisu dali pozitivno mišljenje. Te jedinice neće imati mogućnost korištenja ITU mehanizma za sufinanciranje projekata urbanog razvoja i to do kraja navedenog šestogodišnjeg razdoblja. Poanta je da se napravi zajednički koncept, da svi pridonose projektima koji će se uklopiti u strategiju, pojašnjeno je. Postoji set od desetak aktivnosti koje bi se mogle financirati iz fondova, a među njima su manji projekti prometne infrastrukture, uređenje kulturne baštine (obnova industrijskih i vojnih objekata), programi za mlade i udruge. Naglašeno je i kako nema financijske obveze za gradove i općine.


Najavljen natječaj za davanje koncesije za dimnjačarske poslove


Općina kreće u raspisivanje natječaja za davanje koncesije za obavljanje dimnjačarskih poslova na općinskom području, a zbog, kako je rečeno, opravdane potrebe za novim i kvalitetnijim koncesionarom. Na prošloj je sjednici jednoglasno podržan jednostrani otkaz ugovora o koncesiji DIMORAD-u za obavljanje dimnjačarskih radova, razlog su neizvršavanja ugovornih obaveza od strane koncesionara odnosno dvije godine neplaćanja koncesije. Otkazni rok teče od 1.listopada, traje tri mjeseca, a DIMORAD je dužan za to vrijeme obavljati dimnjačarske poslove. Nakon zakonski propisane natječajne procedure, nova koncesija počet će s početkom 2016. godine.


Priznanja povodom Dana Općine Brckovljani i blagdana sv. Brcka, dobit će Tomislav Severec, Boris Matovinović, Tomislav Rajič i Domagoj Beljo zbog postignutih sportskih rezultata. Ovi mladi sportaši s područja Brckovljana, dio su rukometne ekipe Srednje škole Dugo Selo koja je, na završnici državnog prvenstva školskih športskih društava u Poreču osvojila 1. mjesto.


A.M.Š.Objavljeno: 12.11.2015.


shadow
  • foto
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner