Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

PROMOCIJA MONOGRAFIJE "185 GODINA LUPOGLAVSKE ŠKOLE"26.1.2015.


Povodom 185. godišnjice otvaranja prve škole u Lupoglavu, Osnovna škola "Stjepan Radić" iz Božjakovine izdala je bogatu monografiju o povijesti lupoglavske škole. Promocija monografije "185 godina lupoglavske škole" održana je 13. studenog u Područnoj školi Lupoglav.


Na predstavljanju, koje je vodila jedna od urednica i autorica knjige Ivana Kosko, govorili su ravnatelj Jure Mišković, Predrag Topić, knjižničar u Gradskoj knjižnici Dugo Selo i Branka Manin, ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja. Urednica Jelena Jurić, koja zbog obiteljskih razloga nije mogla biti prisutna, ostavila je svoju poruku svima, a u njezino ju je ime pročitala pedagoginja Andreja Gregurić Jug.


Govornici su se osvrnuli na razloge zbog kojih je monografija nastala te sam proces nastajanja monografije; istraživanje, pisanje i iznad svega uspješnu suradnju Škole s vanjskim institucijama - Hrvatskim školskim muzejom, Hrvatskim državnim arhivom, Gradskom knjižnicom Dugo Selo i mnogim drugim - te suradnju s lokalnom zajednicom. Ravnatelj Mišković je spomenuo i planiranu budućnost lupoglavske škole, nove radove na proširenju i obnovi školske zgrade. Predrag Topić osvrnuo se na bogatu dokumentaciju i podatke koji su se našli prilikom istraživanja, a koji su postali izvorom čak triju knjiga o selu Lupoglav. Posebno dojmljiv bio je osvrt ravnateljice Hrvatskog školskog muzeja Branke Manin:


"Nakon što sam prijelom monografije primila i pročitala nisam nego mogla gospodinu ravnatelju i njegovim suradnicama i suradnicima čestitati na obavljenu poslu, svjesna da se ne radi tek o zaduženju koje su odradili. Iz svake stranice vidljivi su trud, vrijeme i ljubav u njih utkana. Monografija 185 godina lupoglavske škole kronika je škole, vremena, sustava, ali i kronika mnogih osobnih povijesti pojedinaca i povijesti jednog kraja i svakako može i mora poslužiti kao primjer svima koji se slične zadaće prihvate."


Promociju su glazbom obojili članovi školskog zbora s voditeljicom Rafaelom Pokos izvedbom svoje autorske pjesme "Proleće" te Ivana Kosko i Pero Prosenica koji su izveli staru lupoglavsku pjesmu "Sklopi blage očice" objavljenu u "Kantualu", zbirci pjesama Stjepana Kovačića, koji je od 1940. do 1959. bio ravnajućim učiteljem lupoglavske škole.


Promociju knjige popratila je izložba starina u prigodno uređenim učionicama, za koju su oruđe i druge predmete posudili roditelji učenika i drugi stanovnici Lupoglava, oslikavajući bogatu i dugu povijest kraja. Zidovi su, uz crteže najmlađih lupoglavskih umjetnika, ukrašene fotografijama iz povijesti škole. Vrsne lupoglavske kuharice pripremile su tradicijska jela kojima su se posjetitelji mogli okrijepiti prilikom razgledavanja škole, a organizirana je i prodajna izložba ukrasnih predmeta s motivima karakterističnim za Lupoglav koje su izradili današnji lupoglavski učitelji sa svojim učenicima. Novac koji se na taj način prikupi bit će upotrijebljen na najbolji način - za razvoj i obnovu lupoglavske škole.Objavljeno: 26.1.2015.


shadow
  • foto
  • foto
  • foto
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner