Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

„HRVATSKI VITEZOVI“ ODRŽALI ŽUPANIJSKI SABOR - USVOJEN NOVI STATUT, GERI PONOVO PREDSJEDNIK6.3.2015.


Zajednica udruga "Hrvatski vitezovi - ratni veterani 91 Zagrebačke županije“ održala je sabor 21. veljače. Održan je u Štakorovcu gdje je domaćinstvo, u svom prostoru, pružila brckovečka članica. Sastanak je vodio predsjednik radnog predsjedništva Damir Mesić, uz članove Damira Dokuša i Jadranka Brestovca. Među gostima koji su sabornicima zaželjeli uspješan rad te čestitali na dosadašnjim rezultatima, bili su, uz članove obitelji poginulih branitelja, predstavnici srodnih udruga s kojima Vitezove veže suradnja i prijateljstvo - iz UHDDR Sesvete Mario Đureković, Emil Sklena iz Udruge dragovoljaca domovinskog rata Austrijanaca i Nijemaca, Goran Krizmanić iz dugoselskih „Crnih mambi“, Mile Brkić HVIDRA-e Dugo Selo. Od dužnosnika prisutan je bio načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek dok je Brestovec prenio pozdrave bivšeg rugvičkog načelnika Ivana Remenara. 


Zbog usuglašavanja sa zakonskim propisima udruga je prihvatila novi Statut, a time je prestao važiti onaj donijet 7. lipnja 2006. kada je udruga osnovana. Shodno tome jednoglasno su izabrana i nova tijela, odnosno ustrojstvo Zajednice. Udrugu će četiri godine nastaviti voditi Nenad Geri, tajnik je Damir Mesić. Glavni odbor čine Damir Štrosar, Damir Dokuš, Ivan Valentak, Krunoslav Debeljak, Tihomir Bugarin, Vlado Petrinić, Ivan Smolčić, Josip Buretić, Ilija Samardžić i Zoran Marčinković. U Nadzornom odboru su Ivo Antunović, Milan Šajnović i Ilija Brekalo. Marijan Hajtek, Dragan Dajaković i Darko Varjačić izabrani su u Sud časti. Sabor će se održavati jednom godišnje, glavni odbor dva puta. Za sada članstvo Zajednice čine četiri podružnice: Dugo Selo, Brckovljani, Rugvica i Brdovec. 


Ovome glasovanju prethodio je Gerijev izvještaj o radu u protekloj godini. Briga i pružanje pomoći u svim segmenima članstvu, ali i potrebitim braniteljima koji nisu članovi te njihovim obiteljima kao i obiteljima poginulih hrvatskih vitezova, suradnja s nadležnim institucijama, borba za dostojanstvo, isticanje istine o Domovinskom ratu te promicanje i čuvanje njegove vrijednosti, suradnja sa srodnim i prijateljskim udrugama - neke su od aktivnosti Zajednice. Tijekom 2014. godine održali su pet sastanaka, a u veljači je prvi dopredsjednik Ivan Žafran odstupio s dužnosti te ga je zamijenio novi predsjednik brckovečkih vitezova Samir Jašarević. Obilježeni su svi važni datumi novije hrvatske povijesti, organizirana brojna druženja i sudjelovanje u manifestacijama drugih organizatora, humanitarni domjenci. Takav je bio i VII. humanitarni božićni turnir u belotu gdje su se družile sve udruge proizašle iz Domovinskog rata s dugoselskog područja. Odane su počasti u Vukovaru i Novskoj. U listopadu, na Miholje, bili su u Vugrovcu. Zajednica je sudjelovala na po prvi puta održanom okruglom stolu branitelja Zagrebačke županije gdje su ratni zapovjednici prezentirali napadna i obrambena djelovanja na području svojih gradova i općina. 


Na početku lanjske godine preuzeto  stanje blagajne iznosilo je 7.680 kuna, ukupno troškova bilo je 3.950 kuna. Stanje u siječnju o.g. je 3.730 kuna. I u ovoj godini nastavljaju sličnim tempom. Izvršit će se i ažuriranje podataka članica, nastavlja se suradnja s drugim udrugama kao i županijskim i državnim institucijama. Prezentacija projekta “Opći savez hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata” Sabornicima je prezentiran projekt pod nazivom “Opći savez hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata”. Kako je pojasnio njegov inicijator Mesić, Opći savez branitelja OSB je stožerna organizacija koja djeluje na području cijele Hrvatske, a članovi mogu biti svi pripadnici Oružanih snaga RH i članovi obitelji kao njihovi pravni slijednici. To nije nova braniteljska udruga već organizacija za okupljane svih radi zajedničkog ispunjavanja ciljeva definiranih statutom. Zalaže se za jačanje kapaciteta braniteljske populacije, a spriječila bi rascjepkanost i doprinijela koordinaciji jer sadašnje stanje samo doprinosi zaštiti interesa centara moći političkih elita koje su branitelje, ali i ostali puk, svele na margine društva prema uključenosti u raspravu i odlučivanje kakvoće i provedivosti područja zahvata nužnih reformi. Braniteljske su udruge loše ili nikako umrežene, nema kvalitetnog zajedničkog djelovanja, a rezultat toga je nemogućnost bilo kakve inicijative na razini države, regije ili lokalne zajednice u cilju djelovanja na zakonodavna tijela, zbog čega izostaje i željeni rezultat - stoji, između ostalog u projektu. Prethodno će se provesti anketa i zavisno o rezultatima OSB će oformiti radne skupine za teme u kojima branitelji mogu puno dati - gospodarstva, socijalno-zdravstvene, obrazovne, kulturne, sportske i društvene osnove. Očekuju se pozitivni podaci. Kako se osvrnuo Zoran Marčinković, do sada se s braniteljima efikasno manipuliralo u političke svrhe, a trebalo bi oformiti pravi stožer koji će znati sa zakonima u ostvarenju trajnih prava. Bilo je riječi i o prosvjedu u Savskoj 66 kao važnom i od kojeg se ne odustaje. Spomenuta je i nova predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović od koje se očekuje razumijevanje. 


Bila je ovo prigoda i za uručivanje priznanja i odličja. Pohvale su dobili Josip Buretić, Ilija Brekalo, Ilija Rašo iz Dugog Sela; Berislav Cesar, Miro Cimaš Lukec Cimaš, Marijan Hajtek iz Rugvice; Damir Dokuš, Dražen Dokuš, Dražen Štrosar iz Brckovljana. Odličje Malteški križ primili su Ivan Franjčić iz Dugog Sela i Samir Jašarević iz Brckovljana.


 A.M.Š.Objavljeno: 6.3.2015.


shadow
banner banner banner banner banner banner