Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

KUD "OGRANAK SELJAČKE SLOGE" LUPOGLAV PROSLAVIO OSAMDESET GODINA DJELOVANJA30.7.2014.


Kulturno umjetničko društvo „Ogranak Seljačke sloge Lupoglav“ proslavilo je 28. lipnja, prigodnim koncertom održanim u svojoj dvorani u Lupoglavu, osamdesetu obljetnicu djelovanja. Prije početka koncerta sve nazočne u dvorani pozdravio je predsjednik društva Ivica Cik-Grgošić, a tajnica društva Snježana Horvatić podsjetila je na bogatu povijest tijekom proteklih osamdeset godina.


Društvo je, kako se čulo, osnovano 7. srpnja 1934. godine pod nazivom "Tamburaško društvo Tomislav", a u njegovu osnivanju ključnu je ulogu imao je mještanin sela Lupoglav Tomo Stipan koji je imao mlin i trgovinu, a kod kojeg je pored ostalih sumještana dolazio i diplomirani profesor etnologije Stjepan Dokušec koji je bilježio zapise o Lupoglavu i njegovim običajima. Pjesme i himna Lupoglava koji su tad zabilježeni, KUD i danas izvodi na svojim nastupima. Nakon Drugog svjetskog rata društvo je promijenilo naziv "Ogranak Seljačke sloge Lupoglav", a od 1996. godine nosi naziv KUD "Ogranak seljačke sloge Lupoglav". Tijekom svega tog vremena društvo broji mnoge nastupe diljem Lijepe Naše i sudjeluje na međunarodnim smotrama, na radijskim i TV emisijama i različitim manifestacijama. Društvo organizira i tradicionalni fašnik u Lupoglavu te sudjeluje na proslavi Vincekova, tijelovskoj procesiji, organizira „Augustinovo u Lupoglavu“, povodom blagdana patrona župe i organizira tradicionalni božićni koncert. Samo je društvo vlasnik bogate zbirke narodnih nošnji, a nastupi se upotpunjuju i nošnjama u vlasništvu članova. KUD „Ogranak Seljačke sloge Lupoglav“ danas broji stotinu aktivnih članova i djeluje putem tamburaške, pjevačke i plesne sekcije, a poseban ponos društva je najmlađa skupina plesača u dobi od četiri do dvanaest godina.


U programu koji društvo izvodi su tradicionalne pjesme i tradicionalni i koreografirani plesovi. Na svečanom koncertu sudjelovale su sve spomenute sekcije s izvedbama dijela programa iz repertoara društva.


Svi aktivni članovi društva dobili su priznanja vezana uz osamdesetu obljetnicu, a svečanoj proslavi, pored brojnih gostiju, nazočili su i načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek, predsjednik općinskog vijeća Božo Graberec te župnik župe Bl. Augustina Kažotića Lupoglav Mirko Brlić


Nenad Haleuš MaliObjavljeno: 30.7.2014.


shadow
banner banner banner banner banner banner