Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

HRVATSKI SIRARI NA OKUPU U OPĆINI BRCKOVLJANI4.2.2014.


Pedesetak članova Saveza udruga malih sirara Republike Hrvatske okupilo se jučer na području općine Brckovljani povodom održavanja redovne godišnje skupštine Saveza. Tom prilikom članovi sirari iz Karlovačke županije, Zadarske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Međimurske, Šibensko-kninske, Ličko-senjske, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske županije te iz grada Zagreba obišli su prostore sirane Romine Zadravec u Kusanovcu ujedno predsjednice Saveza udruga malih sirara RH - SirCRO.


Na njezinom obiteljskom imanju, odnosno OPG-u „Jadanec Čutura“ koji ima zajedno sa sestrom Melitom, trenutno uzgaja 24 grla među kojima je 12 muznih krava, a koje proizvode oko 200 litara mlijeka dnevno. Njihova tradicija sirarstva prenosi se generacijama gotovo 100 godina, a o kvaliteti najviše govore brojne nagrade koje osvaja na izložbama i sajmovima, tako i posljednja s međunarodne izložbe sira u Autriji. Naime, kuhani kravlji sir Romine Zadravec, dobio je zlatnu medalju na 12. Međunarodnoj izložbi sira koju organizira Udruženje sirara i stručnjaka u mljekarstvu iz Innsbrucka,i to u konkurenciji 132 proizvođača iz 11 država s ukupno 409 vrsta izloženih sireva. Inače ovo je jedna od najznačajnijih izložbi sira u Europi na kojoj se posebno strogo ocjenjuje okus i tekstura sira.


Upravo o ovoj izložbi i odličnim rezultatima koje je polučila Zadravec, kao i još jedan član Saveza Sir-Cro Matija Šestak iz Zagrebačke županije, bilo je između ostalog govora na skupštini Saveza održanoj u Izletištu obitelji Matezović u Gračecu. Najveći problem sirarima i dalje predstavlja nelojalna konkurencija i prodaja sira na crno. Udruge sirara i Savez godinama se bore sa crnim tržištem u Karlovačkoj županiji gdje se najviše mliječnih proizvoda prodaje na odmorištima autoceste A1. Carinske inspekcije su odradile svoje, no mediji su takve akcije dočekali na nož, nakon čega su inspekcije posustale, navela je stručna tajnica Višnja Magdić. Oko ove problematike predstavnici Saveza, na čelu s predsjednicom Zadravec, sastali su se u Ministarstvu poljoprivrede te potaknuli inicijativu proširenja cesta sira u Karlovačkoj županiji. Na skupštini je također predloženo da će Savez pokrenuti inicijativu izrade Studije o listeriji monocytogenes koja će biti omogućena svim članovima. U narednoj godini planirano je studijsko putovanje u Sloveniju te posjeta tamošnjim planinskim cestama sira, sudjelovanje na nacionalnom ocjenjivanju kravljih sireva te ostvarivanje partnerstva u EU projektima. Skupštini Saveza nazočili su predstavnici državnih institucija i agencija s kojima Savez redovno surađuje, kao što je ravnatelj Savjetodavne službe Hrvoje Horvat, te predstavnici Hrvatske poljoprivredne agencije, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i Veterinarskog fakulteta. 


I.G.O.Objavljeno: 4.2.2014.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner