Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Okrugli stol o provođenju deinstitucionalizacije Centra Stančić USKORO STAMBENE JEDINICE ZA SAMOSTALNI ŽIVOT KORISNIKA NA PODRUČJU GRADA29.4.2013.


Tema današnjeg okruglog stola u organizaciji Centra za rehabilitaciju „Stančić“ održanog u Gradskoj vijećnici Grada Dugog Sela bila deinstitucionalizacija i transformacija socijalnih usluga u sklopu sustava socijalne skrbi. Tom prilikom brojnom auditoriju predstavljen je projekt koji obuhvaća razdoblje do 2016. godine tijekom kojeg će se dosadašnje socijalne usluge za korisnike organizirati, kao i dosada, u sklopu Centra Stančić, te izvan Centra – u stambenoj zajednici uz svu stručnu i logističku potporu djelatnika Centra. Na ovaj način ne samo da se slijede sve smjernice međunarodnih dokumenata koji se odnose na poštivanje ljudskih prava osoba s invaliditetom, već se omogućava istim osobama kvalitetniji život i skrb, a u krajnjoj liniji i pravo na izbor. Skupu je nazočila predstavnica Ministarstva socijalne politike i mladih Željka Grbac, gradonačelnik Dugog Sela Vlado Krhak, načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Dugo Selo Nada Petković, zatim ravnatelji, odnosno predstavnici svih osnovnih škola s područja tri jedinice lokalne samouprave, kao i dječjih vrtića, Crvenog križa, te udruga koja u svojoj djelatnosti obuhvaćaju rad s djecom s teškoćama te koriste socijalne usluge, kao što je Udruga Oaza, Udruga Amorevera, Udruga ADHD i ja, itd.


Prema riječima v.d. ravnateljice Centra Stančić Sanjice Grbavac trenutno je u Centru smješteno 366 korisnika koji borave i žive u pet stambenih jedinica i tri stana. Izvan Centra korisnici žive u dvije kuće i dva stana, dok jedan dio koristi usluge Dnevnog centra u Dugom Selu te odnedavno u Vrbovcu. U planu je otvaranje još jednog Dnevnog centra u Dugom Selu, najavila je.


Projekt samostalnog stanovanja uz podršku u lokalnoj zajednici koji je Centar započeo već ranijih godina, u sljedećem razdoblju, najavljeno je danas, obuhvatio bi život 41 korisnika u 10 stambenih jedinica, za koje bi brinulo 45 djelatnika Centra Stančić. Zasada funkcioniraju tri stambene jedinice - kuće u Zelinskom Vukovju i Andrilovcu te stan u Dubravi, a u tijeku je oglašavanje za najam novih jedinica i kontakti s vlasnicima nekretnina na području grada Dugog Sela. Naime, sve jedince će biti u najmu, što je pojedine predstavnike udruga, ujedno i roditelje osoba korisnika Centra Stančić - zabrinulo, posebice zbog najave ministrice kako će stambene jedinice biti u državnom vlasništvu. „Položaj najmoprimca je nezaštićen u Hrvatskoj, tako da nitko ne garantira kako će budućim stanarima u stambenim jedinicama biti drugačije. Zašto Ministarstvo ne kupuje nekretnine?“, zanimalo je predsjednika udruge Amorevera Gorana Karasa koji je ujedno predložio Roditeljsku superviziju nad provođenjem projekta samostalnog stanovanja uz podršku u lokalnoj zajednici. Predstavnica Ministarstva Grbac napomenula je kako su inicijalna sredstva za projekt deinstitucionalizacije osigurana kroz europske fondove i odnose se isključivo na najam nekretnina. „Što će se dogoditi s korisnicima koji, kao moja kći, rade i nakon što odu u mirovinu, s niskim primanjima neće moći snositi troškove života u takvim stambenim jedinicama“, pitala je Štefica Vajdić, „tko će se za nju brinuti“. Predstavnica Ministarstva uvjerava kako će o istima i dalje brinuti država.


Kako je planirano, do 2016. godine reformom sustava socijalne skrbi oko 140 stanara bilo bi smješteno u samostalne stambene jedinice. Ovim bi se projektom omogućilo podizanje razine skrbi za osobe s posebnim potrebama na najviše standarde. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi osiguravalo bi sredstva za realizaciju projekta kroz redovno financiranje Centra za rehabilitaciju Stančić. Ministarstvo zadržava sva prava i utjecaj u praćenju, nadzoru i odlučivanju o realizaciji ovog projekta. Na današnjem okruglom stolu predstavnici Centra Stančić ponudili su također predškolskim, školskim i ostalim institucijama u lokalnoj zajednici sve svoje ljudske i stručne resurse kako bi pomogli u integraciji djece s teškoćama u redovne predškolske, školske sustave, u prevenciji nasilja u školama, savjetodavni rad i pomoć obiteljima u podizanju djece i mladih, pružanje usluga rane intervencije, pomoć starijima i nemoćnim osobama i slično. U zajedničkoj suradnji Centra sa svojim djelatnicima i lokalnih institucija i udruga osmislili bi se novi programi za koje nije potrebno dodatno financiranje s obzirom da iste djelatnike financira Ministarstvo, rečeno je danas.


I.G.O.Objavljeno: 29.4.2013.


shadow
  • foto
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner