Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

OPĆINI BRCKOVLJANI 8,5 MILIJUNA KUNA OD HRVATSKIH VODA3.8.2012.


Prema programu Vlade Republike Hrvatske "Pokretanje novog investicijskog ciklusa u mandatu od 2012. - 2015." s posebnom analizom za 2012. godinu, kojim su u dijelu "Javna poduzeća i ministarstva s najvećim investicijskim potencijalom" Hrvatske vode predložene u implementaciji maksimalnih investicija uz uvjet osiguranja izvora financiranja u iznosu od 300 mil. EUR-a, poduzele su niz mjera i aktivnosti u cilju provedbe programa.


Kao rezultat toga 12. srpnja, u prisutnosti prvog potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra gospodarstva Radimira Čačića i ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić i 81 direktor komunalnih društava - vodovoda i kanalizacije potpisali 158 ugovora za realizaciju projekata vodnog gospodarstva. Ukupna vrijednost ugovora je 409 milijuna kuna. Potpisano je 75 ugovora iz sektora vodoopskrbe u vrijednosti 192.765. mil. kn i 83 ugovora iz sektora odvodnje i pročišćavanja u vrijednosti 200.170 mil. kuna. Generalni direktor Plišić je rekao kako je ovo prva tranša novca koji će se plasirati u vodno gospodarstvo, a u rujnu očekuje potpisivanje novih ugovora. Procijenjena vrijednost projekta za financiranje za koje će tijekom 2012. godine iz različitih izvora biti osigurana sredstva iznosi 1.211.364.959,41 kuna u sektoru vodoopskrbe i 926.690.000,00 kuna u sektoru odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda odnosno ukupno 2,137 mlrd. kuna.


Među potpisnicima bila je i direktorica brckovljanskog "Komunalca" Silvija Balija, a sklopljeni su ugovori vrijednosti 1,9 milijuna kuna za projekt kanalizacije Gornja Greda - Lupoglav te 6,5 milijuna kuna za gradnju pročistača. S Hrvatskim vodama ugovor je sklopio i dugoselski DUKOM, a radi se o izvođenju radova izgradnje sustava odvodnje otpadnih voda naselja Lukarišće ( faza II). Vrijednost ugovora koji je potpisao direktor dugoselskog komunalnog poduzeća Ivan Funtek je 534.468 kuna. "Ovo su prvi ugovori za veliki investicijski ciklus u vodnom gospodarstvu. Iz državnog proračuna, izvornih sredstava Hrvatskih voda i drugih međunarodnih izvora financiranja za realizaciju projekata vodnog gospodarstva planira se uložiti preko 1,5 milijardi kuna u ovoj godini" - kazao je ministar Jakovina. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Čačić do početka rujna očekuje odabir i više od 1,1 milijardu kuna vrijednih projekata, što je ukupno 300 milijuna eura u realizaciji u ovoj godini.


"Prepreka neće biti novac, ozbiljno je pitanje da li ćemo ga trošiti na suvisao i kvalitetan način, što dugo nije bio zadatak. Na kraju godine vidjet ćemo da li je tih 300 milijuna EUR-a realizirano ili samo potpisano." - kazao je Čačić govoreći o dugotrajnoj stagnaciji investicija te izdvojio Hrvatske vode i HEP kao uzdanice u projektima. Upozorio je i kako su potpisani penali, za slučaj da se projekti ne realiziraju.Objavljeno: 3.8.2012.


shadow
  • foto
  • foto
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner