Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

VATROGASCI DVD-A BRCKOVLJANI POHODILI MARIJU BISTRICU31.5.2012.


U nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, u nedjelju 20. svibnja 2012. godine na tradicionalnom 13. hodočašću vatrogasaca u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice i suorganizaciji Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije i Marije Bistrice te DVD-a Marija Bistrica, gosta suorganizatora Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije, okupilo se više od dvije tisuće vatrogasaca iz 13 hrvatskih županija / Grada Zagreba te gostiju iz Austrije i Slovenije. Već tradicionalno i ove godine na hodočašću su sudjelovali i vatrogasci DVD-a Brckovljani.


Sve je započelo ranojutarnjim okupljanjem ispred Vatrogasnog doma u Brckovljanim. Dok su naši sumještani još spavali, neki išli prema crkvi sv. Brcka kako bi prisustvovali svetoj misi i Prvoj pričesti, nas sedmorica vatrogasaca DVD-a Brckovljani, nakon prozivke i pregleda opreme uputili smo se puni vjere i ufanja prema svetištu Majke Božje Bistričke.


Došavši u Mariju Bistricu, susreli smo se s vatrogascima iz nama prijateljskog DVD-a Tugonica- Podgrađe iz VZO Marije Bistrice. Potom je uslijedila priprema za svečani mimohod, zastavnici su upućeni na čelo kolone dok smo se mi postrojili rame uz rame uz vatrogasce DVD-a Dugo Selo.


Svečani mimohod vatrogasaca predvodio je Puhački orkestar dobrovoljnog društva Marija Bistrica sve do crkve na otvorenom gdje nam se prije početka svete mise, nakon državne i vatrogasne himne, obratio načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović te istaknuo poveznicu između Majke Božje i vatrogasaca, riječima "Mi danas zazivamo Mariju u pomoć, kao što građani pozivaju u pomoć vatrogasce kada su im ugroženi imovina i život". Zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković poželio je vatrogascima što manje intervencija te dodao da posao vatrogasca mogu obavljati samo humani i neustrašivi ljudi. Također, dobre želje i pozdrave vatrogascima su uputili i županica Krapinsko-zagorske županije Sonja Borovčak i zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Visko Haladić. Svetu misu predvodio je biskup skopski mons. dr. Kiro Stojanov, a propovijedao je pater Antun Volenik dok je vokalni ansambl Sv. Jeronim iz Kaštel Gomilice pratio svetu misu. Po završetku svete mise ponovo se formirala kolona sa zastavama na čelu te smo krenuli putem postaja Križnog puta.


Po završetku Križnog puta za sve vatrogasce učesnike 13. hodočašća bio je osiguran objed, nakon čega smo se uputili prema našem Vatrogasnom domu.Objavljeno: 31.5.2012.


shadow
banner banner banner banner banner banner