Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

24. redovita sjednica vijeća općine Brckovljani: CIJENA VODE MANJA NEGO U DUGOM SELU I RUGVICI4.7.2011.


Najveći dio rasprave 24. redovite sjednice Općinskog vijeća Brckovljani, održane 15. lipnja u Kulturnom centru August Cesarec u Brckovljanima, pod predsjedanjem Bože Graberca, posvećen je točki o davanju suglasnosti načelniku općine na povećanje cijene vode od strane Dukoma d.o.o. i postavljanju pitanja direktoru ove tvrtke Ivanu Šajkoviću.


Šajković je u uvodnom izlaganju objasnio da je nužno izmijeniti način obračuna cijene vode jer su pojedine stavke putem kojih je formirana cijena, poput tzv. KIP-a, zakonom ukinute, a s druge strane zakon je donio nove obveze, kao što je tzv. fiksna naknada, koje moraju u tu cijenu sada biti ugrađene. Ne računajući fiksnu naknadu, cijena vode je prema tom izračunu čak pala. Primjerice, za domaćinstva bi ona umjesto dosadašnjih 10,2520 kuna, sada bila smanjena na 9,5387 kuna - rekao je Šajković. Međutim, predložena je i cijena fiksne naknade u visini od 40 kuna, što bi s PDV-om iznosilo još gotovo 50 dodatnih kuna po domaćinstvu. Cijena vode za gospodarske subjekte bila bi 15,0894 kuna za kubni metar, a fiksna naknada, odnosno tzv paušal, još dodatnih 100 kuna.


Predsjednik vijeća Božo Graberec naglasio je na početku rasprave da je ulazna cijena vode, koju Dukom kupoje od Zagrebačkog holdinga, u iznosu od 4,3 kune po kubnom metru nerealna, te da iz nje proizlazi veći dio nastalog problema. Šajković je izjavio da je Zagrebački holding u ovom slučaju monopolist, te da se u Dukomu nadaju kako će uskoro Vijeće za vodne usluge utjecati na holding da svojim dobavljačima smanji ulaznu cijenu vode. Štoviše, rekao je Šajković, Dukom je potpisao ugovor kojim se takva cijena umanjuje za deset posto, u slučaju redovitog plaćanja obveza, no upitno je da li će Dukom obvezu redovitog plaćanja prema ZG Holdingu moći ispuniti.


Šajkoviću su upućene i brojne kritike na račun rada njegovih zaposlenika, a posebice poslovođa na što je on odgovorio da određenih propusta ima, ali da je novo poslovodstvo tvrtke mnogo učinilo na racionalizaciji i promjeni mentaliteta zaposlenika. Smanjen je i broj zaposlenika, ali činjenica je da su ostali dugovi i gubici u mreži koje je potrebno pokriti.


Upravo podizanje stavke gubitaka, s 1,36 kuna na 1,66 kuna po kubiku vode, u strukturi cijene, zasmetala je vijećnicima. Šajković je, međutim, odgovorio da je do iznosa od 1,66 kuna po kubiku vode, došlo temeljem realnog izračuna gubitaka jer Dukom godišnje kupuje oko 2,5 milijuna kubika vode, a fakturira milijun kuna manje, dok je ostalo gubitak. Dukom poduzima mjere na otkrivanju ilegalnih priključaka, rekao je Šajković, a dio tog "gubitka" naprave vatrogasci i nogometni klubovi kojima se dugovi ubuduće neće otpisivati. Premda je Općina Brckovljani uložila dvadesetak milijuna kuna u nove vodove, zanimljivo je da, prema Šajkovićemim riječima, niti na njenom području gubici nisu manji od prosjeka jer je uz novu mrežu, na dijelu prema Lupoglavu, ostala u uporabi i stara dotrajala mreža.


Upravo iz razloga velikih ulaganja Općine, načelnik Željko Funtek je predložio da se Dukomu ne dozvoli povećanje stavke gubitaka u mreži za 30 lipa već je predložio da se taj iznos usmjeri na stavku naknade za razvoj, što bi značilo da njime raspolaže Općina, a ne Dukom.


Osim toga Funtek je predložio da fiksna naknada - paušal za Općinu Brckovljani iznosi 30 kuna, umjesto predloženih 40 kuna, a spomenute prijedloge je vijeće jednoglasno prihvatilo.


U konačnici to znači da će građani s područja Općine Brckovljani od 1. srpnja kubik vode plaćati 9,5378 kuna, a na cjelokupni račun potrošene vode još će plaćati dodatnih 37 kuna (uračunavajući i porez na dodanu vrijednost).


Također je pojašnjeno da će u takvoj izmjeni cijene najgore proći mali potrošači, dok bi onima koji troše puno cijena mogla biti ista, ili tek neznatno povećana. Odbačen je prijedlog da se naprave dvije visine fiksnog dodatka; za stambeno područje i za vikend područje, jer je ostalo upitno da li postoji zakonska podloga za donošenje takve odluke.


Osnovana "Gospodarska zona Potok" u Tedrovcu


Općinsko vijeće Brckovljana odlučilo je poduprijeti inicijativu načelnika općine Željka Funteka o osnivanju Gospodarske zone Potok u Tedrovcu. Paralelno s odlukom o njenom osnivanju započete su i pravne radnje koje bi što prije trebale dovesti do njene realizacije. Naime, vijeće je donijelo Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o izradi II izmjena Prostornog plana uređenja Općine Brckovljani, Odluku o izradi Urbanističkog plana uređenja Gospodarske zone Potok i zaključak o davanju suglasnosti za provođenje istražnih radova na lokaciji planirane zone. Zona, koja se nalazi na krajnjem južnom dijelu općine i udaljena je od naselja, veličine je 25 hektara i očekuje se da bi, ukoliko uspješno prođe proceduru, mogla u budućnosti jedan od najvećih gospodarskih poteza Općine Brckovljani. Na njoj bi, naime, trebao biti smješten budući Županijski centar za gospodarenje otpadom, što bi u općinski proračun donosilo najmanje desetak milijuna kuna i dovelo do razvoja obližnjih naselja.


Nenad Haleuš MaliObjavljeno: 4.7.2011.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner