Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

TEMATSKA SJEDNICA O ELKI27.1.2011.


Gotovo tri godine prošle su od kada je Općina Brckovljani potpisala predugovor o prodaji 23 hektara zemljišta ELKI, prije nešto više od godinu dana potpisan je i ugovor o kupoprodaji, a potom je uslijedilo i desetak aneksa u kojima je, u pravilu, Općina odgađala plaćanje ELKI.


Nije čudno stoga što je 28. prosinca 2010. konačno održana i tematska sjednica Općinskog vijeća Brckovljana na kojoj su sudjelovala i dva Elkina direktora Ivan Meliš i Boris Bjedov.


Načelnik Općine Željko Funtek na početku je sa žaljenjem konstatirao da unatoč svemu nije došlo do realizacije kupoprodajnog ugovora. U međuvremenu, Elka je odustala od kupnje cjelokupnog zemljišta te je još uvijek zainteresirana za 13 hektara, a kao otvoreno ostaje pitanje kamata - rekao je Funtek. Razočaravajuće za vijećnike bilo je saznanje da Elke nije u mogućnosti osigurati novac niti za tih 13 hektara, već je predloženo da otkupi svega 11 hektara zemljišta što bi trebala uplatiti do konca prvog mjeseca, a ostala dva hektara eventualno do konca tekuće godine.


Direktori Elke nastojali su uvjeriti vijećnike u ozbiljnost svoje odluke o izgradnji nove tvornice u Gospodarskoj zoni u Božjakovini jer, kako se čulo, ta lokacija nije slučajno odabrana, a poziciju na Žitnjaku Elka mora napustiti u roku od nekoliko godina. Na poslovanje tvrtke je, rekli su Meliš i Bjedov, značajno utjecala recesija, koje nije bilo u trenutku potpisivanja predugovora te su zamolili Općinu za razumijevanje, posebice kad je u pitanju naplata kamata. Osim toga, zaključili su Meliš i Bjedov, i Elka je čekala Općinu u trenutku dok ona nije riješila sve predradnje vezane uz parcelaciju, a upravo je u tom razdoblju i ušla u recesiju. Na djelu su objektivne okolnosti, zaključili su Elkini direktori te ponovili zamolbu za razumijevanje.


Elka nije zadovoljna niti novom lokacijom njihove parcele, s obzirom da je zbog odustajanja od kupnje cjelokupnog zemljišta ona pomaknuta prema zapadu, a u slučaju da se lokacija ne može promijeniti Elka očekuje od Općine izgradnju prilazne ceste svojoj parceli.


Načelnik Funtek naglasio je da Općina ne traži ništa mimo od obiju strana potpisanih ugovornih obveza te da je i do sada izlazila u susret Elki. Već u samom natječaju Općina je ugradila velike popuste kako bi privukla poduzetnike te je sada teško davati dodatne olakšice, posebice kad su u pitanju kamate. Osim toga, rekao je Funtek, Općina je već uložila određena sredstva u izgradnju infrastrukture u području zone.


Ipak Funtek je dodao da i ovaj put Općina može izaći u susret osiguravajući zemljište za prilaznu prometnicu, ali ne i njezinu izgradnju, te da će Elki dati još jednu šansu prolongirajući plaćanje sedam milijuna kuna do konca siječnja, a ostatak do sredine godine, što je Vijeće na koncu i usvojilo, premda su neki vijećnici kao Marijan Šola (HDZ) rekli da se stječe dojam da Elka uopće ne namjerava graditi svoju tvornicu u Božjakovini.


I još jednom o Elki!


O Elki se ponovo raspravljalo i na sjednici Općinskog vijeća Brckovljana održanoj 24. siječnja. Načelnik Funtek izvjestio je da Elka nije potpisala predložene izmjene ugovora te da su njezini predstavnici ponovo došli na pregovore tražeći nove povoljnije uvjete.


Vijeće se složilo da se Elki pogoduje u onim zahtjevima koji su opravdani i ne protive se ranije potpisanim ugovorima, međutim, rečeno je, Općina Brckovljani i dalje ostaje pri glavnim uvjetima određenim ranijim ugovorima. Ono što se ne može mijenjati, rekao je Funtek, je utvrđena cijena, nepovratnost kapare, kamate od kojih Općina također ne odustaje i ugovorna kazna o plaćanju komunalnog doprinosa - ukoliko Elka odustane od gradnje, ili preproda zemljište trećem vlasniku. Dogovoreno je međutim da se u novi - deseti aneks ugovora može ugraditi novo prolongiranje za plaćanje prvih sedam milijuna kuna do 24. veljače ove godine, uz plaćanje ostatka, u dva obroka, do konca godine i nova, za Elku povoljnija, parcelacija zemljišta u Gospodarskoj zoni Božjakovina.


N.H.M.Objavljeno: 27.1.2011.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner