Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

21. sjednica Općinskog vijeća Brckovljana: O ELKI, PO TKO ZNA KOJI PUT6.4.2011.


Niti 21. sjednica Općinskog vijeća Brckovljana, održana 24. veljače, nije mogla proći bez, već uobičajene, točke dnevnog reda posvećene prodaji općinskog zemljišta u Gospodarskoj zoni Božjakovina tvrtki Elka Kabeli. S obzirom da Elka nije potpisala posljednji – deseti aneks Ugovora o kupoprodaji koji joj je ponuđen na sjednici održanoj u siječnju, Općinsko vijeće Brckovljana odlučilo je staviti ga van snage, te nastaviti pregovore koji bi trebali biti gotovi do 15. ožujka. Do tada bi se naime trebalo vidjeti da li će Elka biti spremna potpisati novu izmjenu ugovora u skladu s vlastitim prijedlogom koji je općini uputila početkom veljače. U tom prijedlogu, kako je pojasnio načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek, Elka izjavljuje da nije u mogućnosti osigurati novac niti za kupnju, u posljednjem aneksu ugovora, predviđenih 13 hektara zemljišta. Podsjećamo, prvotni ugovor od 23. prosinca 2009. godine govorio je o kupnji 23 hektara zemljišta. Osim toga Elka traži ukidanje kaznenih odredbi iz ugovora koje se odnose na plaćanje komunalne naknade u slučaju nerealizacije projekta, kao i plaćanje kamata.


Elkin prijedlog je stoga da se površina zemljišta koju želi kupiti smanji na svega 11 hektara, za što je ova tvrtka u stanju osigurati kreditna sredstva.


Vijećnici su se složili da bi raskidanje ugovora o kupoprodaji Općinu moglo odvesti u dugotrajni i skupi sudski spor koji bi, unatoč očekivanju općine da bi presuda mogla biti u njenu korist, u globalu mogao imati negativne posljedice.


Odlučeno je stoga da se prihvati Elkin prijedlog o smanjenju ugovorene površine zemljišta te da se kupoprodaja konačno privede kraju, a novi rok za dogovor je 15. ožujka 2011. godine.


 


Donijet paket odluka vezanih uz zaštitu i spašavanje


Neočekivano dugačka bila je rasprava na sjednici vijeća o Planu zaštite i spašavanja Općine Brckovljani, kao i o odluci o osnivanju postrojbe civilne zaštite. Plan je opširno obrazložio Franjo Logožar - predstavnik varaždinske tvrtke Vizor koja je Plan i izradila. Logožar je rekao da se u slučaju većih prirodnih katastrofa općina mora osloniti na vlastite snage. Naime, katastrofe poput primjerice potresa, koje bi bile takvih razmjera da pogode i Zagreb, vezale bi sve profesionalne spasilačke snage uz Grad, a male općine poput Brckovljana bile bi u tom slučaju u prvo vrijeme prepuštene same sebi. Slično bi bilo i u slučaju drugih katastrofa širih razmjera, rekao je Logožar, te dodao da je ključna osoba u zaštiti i spašavanju na razini općine njezin načelnik. Načelnik ima pravo mobilizirati postrojbu civilne zaštite i njezin stožer na čijem će čelu biti njegov zamjenik. Na sjednici je odlučeno da postrojba civilne zaštite Općine Brckovljane broji 23 pripadnika, a izabrat će se iz reda mladih i sposobnih ljudi koji su služili vojni rok.


Upravo vezano uz kriterij odabira tih ljudi, kao i njihovu obvezu odaziva mobilizaciji, bilo je najviše pitanja vijećnika. Pokazalo se naime da civilna zaštita neće biti posebno obučavana za složenije zadatke, da nema zakonske podloge za njeno postupanje u većini kriznih stanja, te na koncu da je zakonski prilična upitna i obveza odaziva njenih pripadnika pozivu stožera.


Zaključeno je stoga da su najveća snaga zaštite i spašavanja dobro organizirane dobrovoljne postrojbe vatrogasaca, te će prema njima u pravilu biti usmjeravana i oprema koju će u svrhu zaštite i spašavanja općina nabavljati.


 


Odabrani izvođači komunalnih poslova


Vijeće Općine Brckovljani odabralo je izvođače radova na održavanju infrastrukture. Nerazvrstane ceste na području općine ove će godine održavati Kloštar Gradnja d.o.o. za predviđenu vrijednost radova od 243.000 kuna. Poljske putove, kao i putove u vikend području održavat će tvrtka Toljan trans. Vrijednost prvih radova je 167.000 kuna, a drugih 148.000 kuna.


Zelene površine održavat će Husarić d.o.o. iz Ivanić Grada za predviđenu vrijednost radova 51.000 kuna, dok će javnu rasvjetu održavati dugoselska tvrtka Levant za 120.000 kuna.


Nenad Haleuš MaliObjavljeno: 6.4.2011.


shadow
banner banner banner banner banner banner