Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

ODRŽANA 10. JUBILARNA USKRSNA IZLOŽBA U LUPOGLAVU21.4.2011.


Izložba učeničkih likovnih radova okuplja učenike od prvog do četvrtog razreda Područne škole Lupoglav i matične škole "Stjepan Radić" iz Božjakovine, a donosi raznovrsne radove uskrsnih i proljetnih motiva. Izložba je imala svečaniji prizvuk obzirom da PŠ Lupoglav slavi 180 godina svoga postojanja pa je tom prilikom održan i prigodni program. Kao i dosadašnjih godina izložba je prodajnog karaktera, a sav prikupljeni novac poslužit će za nabavu nastavnih pomagala. Od Renate Jelečki, voditeljice projekta doznajemo kako su proteklih godina sakupljena znatna sredstva koja su utrošena za nabavu potrebnih nastavnih pomagala. Primjerice, prošle godine sakupljeno je 1500 kuna što je utrošeno za nabavu fotokopirnog aparata. Oko tristotinjak djece, okupljene oko ovoga projekta, ponudilo je raznovrsne likovne uratke - uskrsnog i proljetnog motiva, a izložbu su posjetili brojni roditelji i drugi posjetitelji. 


Kao što je već spomenuto, Uskrsna izložba bila je prigoda da se proslavi i 180. godina postojanja ove škole. Osim učeničkih radova bile su izložene i narodne nošnje, a održana je i prezentacija, koju je priredio učitelj Slavko Čolić, kojom je prikazan kratki presjek povijesti ove jedne od najstarijih škola na ovome području.


Inače, niža pučka škola u Lupoglavu osnovana je 22. rujna 1830. godine, a spadala je pod Općinu Dugo Selo, a 1831. godine na zemljištu Mije Benešica počela je gradnja škole koju je financirao zagrebački biskup Aleksandar Alagović. Tadašnja škola se sastojala od tri razreda tzv. Svagdanje škole i dvaju razreda tzv. Večernje škole. Broj polaznika je varirao od 40 do 60, a djeca su poučavala molitvu, vjeronauk, čitanje, pisanje i računstvo. 1857.godine školska je zgrada dograđena. Na školskom odboru 1912. godine izrazila se potreba za gradnjom jednokatne, dvorazredne školske zgrade s dvjema soboma na prvom katu i s dvama učiteljskim stanovima u prizemlju. A 1929. godine raspravlja se o gradnji nove škole da bi se u kolovozu 1933. godine i sagradila. Tridesetih godina škola ima četiri razreda, a broj učenika varira od 86 do 121. Škola u Lupoglavu prestaje biti središnja samostalna škola 1. rujna 1963. godine te se sjedinjuje sa školom u Dugom Selu koju pohađaju polaznici viših razreda. Šezdesetih, sedamdesetih i osmadesetih godina škola normalno funkcionira kao područna škola škole u Dugom Selu u izvođenju nastave za niže razrede. Od 1990. godine lupoglavska škola postaje područna škola OŠ Stjepana Radića u Božjakovini.


Danas škola broji oko 107 učenika i sedam učitelja razredne nastave.


Ana KašnarObjavljeno: 21.4.2011.


shadow
  • foto
  • foto
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner