Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Vinogradarska udruga Brckovljani: ZACRTANI CILJ - VINSKA CESTA21.4.2011.


Uspostavljanje vinske ceste jedan je od glavnih ciljeva koje su u ovoj godini zacrtali vinogradari i vinari iz Brckovljana - čulo se na njihovoj godišnjoj skupštini koja je održana 17. travnja u Vatrogasnom domu u Hrebincu. Predsjednik Udruge vinogradara i vinara Općine Brckovljani Mirko Meliš detaljno je izvijestio članstvo o aktivnostima poduzetima u protekloj godini koja je prema njegovim riječima, zbog meteoroloških uvjeta, bila prilično loša za vinogradare. Udruga je, međutim, putem edukacija o vinogradarstvu i podrumarstvu, te putem stručno edukativnih izleta, nastojala pomoći da se u podrumima na Svetom Jakobu te Hrebinečkom i Štakorovečkom bregu nađu što bolja vina. U tu svrhu, početkom ove godine održano je i kušanje vina, a 23. ožujka i ocjenjivanje na kojem je ocijenjeno 58 uzoraka vina.


Predsjednica stručnog povjerenstva za ocjenjivanje vina Vlasta Rubeša Vili, koja je uručila i diplome najboljima, rekla je da razumije vinogradare koji su očekivali bolje rezultate, no nisu ih, iz dobivenog grožđa, mogli dobiti. Međutim, istaknula je Rubeša Vili, s obzirom na godinu, i ovakva kvaliteta ocjenjenih vina nadmašila je očekivanja. Osvojena su tri zlatna odličja, osamnaest srebrnih i dvadeset brončanih odličja. Šampioni ocjenjivanja, s 85,67 bodova su pinot sivi Marijana Smoka i traminac Orlanda Sesana, a zlatom je ocijenjen i pinot sivi Stjepana Grižinovca.


Udruga će i ove godine pomagati svojim članovima organizacijom predavanja i stručnih izleta. Vinogradari će i dalje aktivno sudjelovati na manifestacijama šireg društvenog značaja, poput smotre folklora u Brckovljanima ili pak obrtničkog sajma u Dugom Selu, a i sami će organizirati već tradicionalne proslave svih vinskih blagdana; od Vincekova, Bartolova, do Martinja.


Skupština se složila s prijedlogom predsjednika dugoselske udruge "Terra sancti Martini" Ante Bauera da se prvo ustanovi vinska cesta na području Brckovljana, a da se, nakon osnivanja vinske ceste na Martin bregu, te dvije spoje, a kao jedno od rješenja predložena je i izgradnja mosta na Zelini kod Meglinca.


Skupštini su bili nazočni i potpredsjednik skupštine Zagrebačke županije Josip Sesan te predsjednik Općinskog vijeća Brckovljana Božo Graberec.


Udruga vinogradara i vinara Općine Brckovljani izradila je i svoju internetsku stranicu koja se može naći na adresi: www.vinari-brckovljani.hr 


Nenad Haleuš MaliObjavljeno: 21.4.2011.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner