RIZIK PREHRANE U LJETNIM MJESECIMA24.5.2011.
Uzročnici salmonelozasalmonele vrlo su rasprostranjene u prirodi. Radi se o bakterijama koji su paraziti crijeva različitih životinja, kao riba, kornjača, zmija, insekata i sisavaca.
Salmonele su vrlo otporne na činitelje okoline, te mogu dugo preživjeti izvan svoga domaćina.
Mogu se naći u vodi, zemlji i na biljkama. Nisu sve salmonele opasne za čovjeka. Nekeuzrokuju bolest samo kod ljudi, neke kod ljudi i životinja, a neke samo kod određenih vrsta životinja.
Iako su salmonele primarno paraziti crijeva životinja i čovjeka, one mogu iz crijeva prijeći u krvnu struju te se rasprostraniti po cijelom organizmu. Mogu se naći u različitim tkivima, izlučivati mlijekom, a kod peradi se mogu naći u bjelanjku i žumanjku jajeta.
Za ljude su važne upravo one salmonele koje su paraziti životinja, a na čovjeka se prenose namirnicama životinjskog podrijetla, kao primjerice putem jaja i proizvoda od jaja, mesa i mesnih prerađevina te mlijeka, odnosno mliječnih prerađevina. Međutim prijenosnici bolesti su i miševi i štakori, jer mogu svojim izmetom kontaminirati namirnice.
Širenje salmonela moguće je kontaktom s ljudima te preko predmeta. Taj način prijenosa izuzetno je rijedak, ali je ujedno i moguć kod osoba sa smanjenom otpornošću organizma. Ne smije se zaboraviti da i kućni ljubimci mogu nositi salmonele na svojoj dlaci.
Bolest čovjeka može uzrokovati samo velika infektivna doza salmonela kakva se nalazi u zaraženoj hrani gdje se salmonele mogu razmnožavati.
Izuzetno povoljan medij za razmnožavanje salmonela su različite slastice, a najčešće su to domaći kolači sa jajima.
Drugi najčešći uzrok izazivanja salmoneloze su meso i mesne prerađevine, a najčešće do toga dolazi kod križanja sirovog i gotovog jela.
Salmonele se dobro razmnožavaju i u jelima od jaja, pa valja biti oprezan pri rukovanju sa jelima od majoneze i sličnim proizvodima.
Povrće, kao što je na primjer zelena salata, rijetko je izvor zaraze. Ona se mora dobro oprati prije uporabe, jer i u zemlji ima uzročnika zaraze.
Mlijeko i mliječni proizvodi rijetko su izvor zaraze.
Salmonele ulaze u organizam konzumacijom kontaminirane hrane, a simptomi bolesti se obično javljaju nakon 24 do 48 sati. Prvi simptomi su zimica, tresavica, vrtoglavica, bol u trbuhu, a vrućica se penje i do 40 stupnjeva. Javlja se mučnina, povraćanje, grčevi u trbuhu i proljev.
Bolest prolazi kroz nekoliko dana uz simptomatsko liječenje. To znači da se treba strogo pridržavati uputa liječnika i propisane dijete. Liječenje antibioticima ne dolazi u obzir, jer antibiotici uništavaju crijevnu floru, te čine više štete nego koristi.
Profilaksa salmoneloza izuzetno je teška. Čak i u industrijski razvijenim zemljama, koje su rješile problem salmoneloza kojima je izvor zaraze čovjek, raste broj oboljenja uzrokovanih životinjskim salmonelama.
Salmoneloze su uglavnom zoonoze, što znači da im je izvor u životinjama, životinjskim proizvodima. Također, izvor zaraze mogu biti i ljudi kliconoše koji nakon preboljenja bolesti izlučuju salmonele fecesom. Pri tome oni nemaju simptome bolesti i često ne znaju da su kliconoše.
Ljudi koji rade u proizvodnji i prometu namirnica moraju biti upoznati s opasnostima od kontaminirane hrane i načinima sprečavanja, a važna je i suradnja veterinarske i sanitarne inspekcije u proizvodnji namirnica.
Tanja Grdić, dr.med. spec.
Epidemiolog
Objavljeno: 24.5.2011.