Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

PREGLED VINOVE LOZE U VINOGRADU NA BREGU STAREC - OPĆINA BRCKOVLJANI24.5.2011.


02. svibnja po lijepom i sunčanom jutru pristupili smo pregledu vinove loze. Cilj je bio utvrditi prisutnost i brojnost štetnih grinja, korisnih kukaca i učinkovitost primjene akaricida. Pregled je izvršen prema internacionalnoj metodi, a na osnovu preporuka prof. dr Ivan Ciglar a - KONTROLA ŠTETNIKA VINOGRADA U POČETKU VEGETACIJE. U pregled su uvrštene mladice i listovi vidljivo normalno razvijeni, te mladice koje stagniraju u rastu i izgledom ukazuju na nazočnost nametnika ili fiziološkog poremećaja. Korišten je binokular CARL ZEISS. Bez detaljne determinacije, a na osnovu izgleda šteta, uočena je nazočnost slijedećih štetnih grinja: CRVENI PAUK - Panonychus ulmi, uzročnik ERINOZA - Eriophyes vitis, i uzročnik AKARINOZA - Epitrimerus vitis.


U navedenom vinogorju, pored štetnih grinja, a promatrajući binokularom uočene su i grinje drugačijeg oblika i vrlo brze. Pretpostavljamo da se radi o korisnim - PREDATORSKIM GRINJAMA. Uočeni su i drugi insekti za koje smo sigurni da nisu štetni, a vjerojatno se hrane štetnim grinjama i ostalim štetnim insektima u vinogradarstvu: kukuljica bogomoljke, buba mara - božja ovčica, kukci iz porodice pipa i dr.


Na svim uzorcima - listovima nisu pronađene žive štetne grinje već samo karakteristične štete, osim u jednom vinogradu koji još nije tretiran. Vlasnik vinograda upravo se spremao tretirati protiv crne pjegavosti i štetnih grinja.


Možemo zaključiti da je mjera suzbijanja tj. primjene akaricida bila uspješna. Stoga NIJE POTREBNO PONAVLJATI PRIMJENU AKARICIDA.
Simptoma bolesti još nema na listovima, premda vinograd trebamo štititi preventivno jer će nakon prve dulje kiše biti odlični uvjeti za infekciju peronosporom. Također preporučamo i primjenu fungicida na osnovi sumpora koji preventivno djeluje protiv pepelnice vinove loze i koči razvoj štetnih grinja.


Ako neće biti većih oscilacija temperatura, cvatnju graševine očekujemo oko 01. lipnja. Prošlih je godina cvatnja ranih sorti pinot bijeli i sivi započela je:
2008. početak cvatnje 01.06.
2009. 21.05.
2010. 01.06.
2004. 12.06.


Prema trsu Izabele, koja samo što nije procvala, pretpostavljamo da bi cvatnja pinot-a mogla započeti za 7-10, a graševine za 10 - 12 dana. Naravno da to ovisi o općim čimbenicima rasta i položaju vinograda.


Tada preporučamo prvi puta koristiti INSEKTICID za suzbijanje grožđanih moljaca. Ako u tu svrhu koristimo REGULATORE RASTA KUKACA, potrebno ih je koristiti 5 -7 dana ranije.


NAJBOLJE JE DA OTVORITE STRANICU HRVATSKE GOSPODARSKE KOMORE I POGLEDATE TOČNIJE KADA JE POTREBNO PRIMIJENITI INSEKTICID PROTIV GROŽĐANIH MOLJACA. Ili se informirati za trenutak primjene insekticida u poljo-apotekama koje imaju suradnju sa savjetodavnom službom. Kolege i kolegice iz HGK - savjetodavne službe odlično prate razvoj i brojnost populacija grožđanih moljaca. Stoga nije potrebno sa svakim tretiranjem vinograda koristiti insekticide protiv grožđanih moljaca. Ako previše koristimo insekticide širokog spektra - piretroide, uništiti ćemo sve korisne kukce u vinogradu.www.komora.hr
zagrebačka županija - preporuke - obavijest vinogradarima
OPREZ PRI RADU SA SREDSTVIMA ZA ZAŠTITU BILJA
      


Važna napomena !!!!
Praznu ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je spremiti na mjesto i na način da ne zagađujemo prirodu i ne dovodimo u opasnost druge ljude i korisne životinje.
PRAVILNIK O AMBALAŽI I AMBALAŽNOM OTPADU, NN: 97 / 05


Krešimir Kralj dipl. ing. Agr


     Objavljeno: 24.5.2011.


shadow
banner banner banner banner banner banner