Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

POTPISAN UGOVOR SURADNJE S BIZONJOM2.11.2010.


U sklopu gostovanja u Bizonji, predstavnici Općine Brckovljani i Osnovne škole "Stjepan Radić", na čelu s ravnateljem škole Jurom Miškovićem i načelnikom Općine Željkom Funtekom, potpisali su 25. rujna 2010. Ugovor suradnje s Mjesnom samoupravom Bizonja i Dvojezičnom osnovnom školom u Bizonji.


Spomenuta je suradnja započela već 2008. godine, vođena željom i potrebom bizonjske škole, u kojoj se nastava odvija na mađarskom i hrvatskom jeziku, za razmjenom iskustava i povezivanjem s nekom školom u Hrvatskoj. Početna očekivanja, zasnovana na elementarnoj razmjeni nastavnih sadržaja i pomagala, ubrzo su se proširila i na druga područja djelovanja te je Ugovorom, osim obrazovanja, obuhvaćena i suradnja na kulturnom, športskom i gospodarskom polju.


Potpisivanje Ugovora popratio je kratak kulturni program koji su pripremili učenici Dvojezične škole, dokazujući da hrvatski jezik i dalje živi među gradišćanskim Hrvatima. Slijedila je kratka tiskovna konferencija, a potom i dogovor oko načina na koji se može ostvariti buduća suradnja. Problem učitelja Dvojezične škole jest činjenica da nemaju propisane nastavne programe i udžbenike za pojedine predmete, a nastava se za sve predmete odvija i na hrvatskom i na mađarskom jeziku. Dogovorene su međusobne posjete učitelja i učenika, uz naglasak na prisustvovanje učitelja iz Mađarske na nastavi učitelja iz OŠ "Stjepan Radić".


U sklopu posjeta organizirano je i razgledavanje znamenitosti grada Džera i benediktinskog samostana Pannonhalmi, a na povratku je hrvatsko izaslanstvo posjetilo i prijateljsko naselje Novo Selo u Austriji s kojim već postoji petogodišnja suradnja kulturno-umjetničkih i vatrogasnih društava.


U studenom je planirana suradnja u pripremi Dana otvorenih vrata Osnovne škole "Stjepan Radić" u kojem će recitacijom, pjesmom i kreativnim radom sudjelovati i učenici i učitelji iz Mađarske.


I.B.Objavljeno: 2.11.2010.


shadow
banner banner banner banner banner banner