Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

VINSKA KRALJICA I ŽUPAN NA VINCEKOVU S VINOGRADARIMA SA ŠTAKOROVEČKOG BREGA26.1.2010.


Članovi Udruge vinogradara i vinara općine Brckovljani svaki vinski blagdan obilježavaju kod jednog od svojih članova. Ovogodišnji prvi, vinogradarski svetac - sv. Vinko, slavljen je u vinogradu najmlađeg člana Orlanda Sesana na Štakorovečkom bregu. Prve orezane grančice i pupovi koji se na njima nalaze pokazat će kakva će vinogradarima biti godina, kaže staro vjerovanje. Međutim, ako je suditi po gostima pristiglima na ovogodišnje Vincekovo kod Orlanda, godina bi trebala biti više nego dobra. Gosti su, naime, bili župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i aktualna županijska vinska kraljica Ivana Puhelek.


Štoviše, župan je podsjetio da su vinogradi značajno obilježje naše Županije, a vinogradarstvo i turizam vezan uz njega značajna gospodarska grana. Županija će stoga, rekao je Kožić, i dalje voditi brigu o vinogradarstvu, kao što je primjerice činila i lani kada je subvencionirana sadnja 20 000 novih cijepova vinove loze.


Upravo je župan, uz domaćina na razini Općine - načelnika Željka Funteka, te domaćina u vinogradu Orlanda Sesana orezao prve ovogodišnje trsove, a za cijeli se ceremonijal brinuo glavni meštar Željko Panian, uz pratnju tamburaša KUD-a August Cesarec.


Za kulinarski dio posla bio je zadužen Milivoj Poturiček koji je kuhao grah, a domaće kobasice i špek, uz više nego ugodnu vatru, pripremali su si sami gosti kojih, kao i obično, u kleti kod dobrog pajdaša nije manjkalo.


Nenad Haleuš MaliObjavljeno: 26.1.2010.


shadow
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner