Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

LUPOGLAVSKI FAŠNIK23.2.2010.


 


I ove godine, usprkos snijegu i hladnoći, Lupoglavci se nisu dali smesti te su priredili pravo fašničko veselje. Iako je ovogodišnji fašnik bio uskraćen, zbog već navedenih uvjeta, za tradicionalnu povorku našlo se načina kako da mještanima pokažu okrivljenika za sve seoske i "belosvetske" probleme. Stoga je maskirana povorka pješice prošetala glavnom ulicom Lupoglava te se usput zaustavila na kuhanom vinu kako bi se ugrijala i što bolje odradila suđenje Princu Fašniku.


Istražni tim "lupoglavskog poskoka" uhvatio je Princa Fašnika na "marofu" uslijed nekih nezakonitih radnji - otuđivanja umjetničkih djela. Stoga je dogovoreno pošteno suđenje. 


Tužitelj je uvjerio suca i porotu kako je optuženik kriv za ozbiljne grijehe kao što je činjenica da još ni dan danas nisu uređeni i iskopani jarci te pokošene zelene površine kao ni očišćeni mostovi. Kriv je što je proračun sve tanji, što u Lupoglavu nema vrtića, a između ostalog i to što još nije započela gradnja nove škole. 


Iako je branitelj bio poprilično uvjerljiv, tužitelj nije htio ništa prepustiti slučaju te je lijepom riječju i ponekom kunom uspio pridobiti porotu. Usprkos preklinjanju i naricanju fašničke zaručnice, fašnik je proglašen krivim te u skladu s odlukom obješen, a potom i spaljen.


Fašničkom slavlju je prisustvovao velik broj mještana koji su se odlično zabavili, a oni najmanji svojim su maskama doprinijeli cijelom veselju. Nakon izvršenja presude, sudionici fašnika mogli su u Vatrogasnom domu uz domjenak i svirku Lupoglavskih tamburaša proslaviti odlazak svega lošega iz sela.


Ana Kašnar


     


 Objavljeno: 23.2.2010.


shadow
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner