Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

PREDSTAVLJENA KNJIGA I OTVORENA IZLOŽBA KOLAŽA MAJE RIJAVEC30.3.2010.


 


U prostorijama Gradske knjižnice Dugo Selo, 26. ožujka predstavljena je knjiga Maje Rijavec - Duša: b.o., a ujedno se je mogla vidjeti i izložba njenih slika.


U uvodnom izlaganju Predrag Topić osvrnuo se je na sam pojam poezije u prozi što knjiga Maje Rijavec i jest. Kaže kako je susret sa poezijom u prozi vrlo često bio povezan sa nedoumicama. Najčešće se kratko definira kao lirska vrsta pisana nevezanim, proznim slogom.


Topić je naglasio kako se autorica knjige na jedan vrlo satiričan način odnosi prema pojavama suvremenog društva, gdje ljudi u bijegu od banalne svakodnevice izlaz vide u konzumerizmu ne shvaćajući da se njime zapada u još veću banalnost te se time zatvara jedan od modernih čarobnih krugova.


Autorica Rijavec osvrnula se je na nastajanje same knjige te je njen nastanak usporedila sa klupkom vune. Jedna riječ je bila poticaj drugoj te su se na taj način nizale jedna za drugom, kao jedno klupko vune koje se otpetljava. Naglasila je kako u zbirci ima tekstova koji su pisani u prvom licu, gdje se autorica poistovjećuje sa određenom temom, oni drugi tekstovi pisani su u drugom licu, tu se autorica obraća nekome, dok tekstova u trećem licu ima najmanje.


Kako je Topić i napisao u uvodu knjige, slikarstvo je drugo značajno područje zanimanja Maje Rijavec. Tako su se sinoć mogli vidjeti njezini radovi u tehnici kolaža. Maja Rijavec je naglasila kako postoji zajedničko polazište i slika i literarnog djela. Isto tako je napomenula da kao i kod zbirke, ona ne počinje raditi neku sliku s namjerom, već jedan mali papirić je dovoljan početak, a nastavak slijedi sam od sebe. Kaže kako svaka njena slika je jedna priča za sebe, nastajala je na njoj svojstven način te svaka ima svoju logiku, a način na koji ih ona vidi je njena istina, na kraju je istaknula Rijavec.


Ana Kašnar


     


 Objavljeno: 30.3.2010.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner