Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

DOKUŠECOVA "REČ LUPOGLAVSKA" - ZBIRKA ZAPISA NARODNIH OBIČAJA I TRADICIJE10.10.2009.


U Gradskoj je knjižnici, a u sklopu programa 16. Dugoselskih jeseni i 800. godišnjice obilježavanja grada, predstavljena još jedna knjiga iz biblioteke "Terra Sancti Martini" - "Reč lupoglavska" autora Stjepana Dokušeca, vrsnog poznavatelja etnološke građe i običaja lupoglavskog kraja, začetnika KUD-a Ogranak seljačke sloge Lupoglav. Kao što je urednik ovog izdanja Predrag Topić sinoć rekao - u tada mladu znanost (etnologiju, etnografiju), Dokušec je zarana ušao, počevši zapisivati narodne priče i običaje na selu, posebice iz svog rodnog Lupoglava i okolice, a ova knjiga upravo donosi te tekstove. Knjiga je samo pokušaj oživljavanja sjećanja na možda jedinog etnografskog pisca iz dugoselskog kraja, naveo je Topić.


Kratki osvrt uz predstavljeno izdanje dala je i predstavnica Instituta za folkloristiku Marija Hameršak i istaknula kako Dokušecovo ime nije strano suvremenoj folkloristici i etnologiji, a njegova zbirka tekstova govori o autorovoj plodnosti i širini.


Na promociji održanoj 22. listopada bili su i članovi KUD-a Ogranak seljačke sloge koji su izveli kraći program, a njihov se tajnik i pranećak pokojnog autora Franjo Dokušec osvrnuo na važnost i utjecaj Stjepana Dokušeca na njihov kraj i kulturno-umjetničko društvo te izrazio žaljenje što se u knjizi ne spominju stari zanati - kao što su zidari, kovači, kolari - po kojima je Lupoglav bio poznat.


Svi koji žele kupiti knjigu mogu to učiniti za radnog vremena Gradske knjižnice. Knjiga stoji 50 kuna.


Tekst i foto: I. G. 0.Objavljeno: 10.10.2009.


shadow
banner banner banner banner banner banner