Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

OBNOVA KAPELICE MARIJINA POHOĐENJA 14.1.2009.


Neogotička jednobrodna građevina u Brckovljanima bit će zaštićena od neumoljivoga zuba vremena koji ju nagriza. U tijeku je sanacija i obnova kape zvonika te slijedi obnova cijeloga objekta u čemu će pomoći i Općina Brckovljani s 20.000 kuna. Za istražne i konzervatorske radove te projektnu dokumentaciju Ministarstvo kulture i Zagrebačka županija osigurali su 70.000 kuna.


Ovu je kapelicu 1743. godine podignuo Franjo pl. Praszkach kao obiteljsku grobnicu. 


U drugoj polovici 19. stoljeća na tom je mjestu sagrađena nova neogotička Kapelica Marijina Pohođenja. Vrijedna jednobrodna građevina ima poligonalno svetište, dvije pobočne kapele koje tvore tlocrt križa te toranj nad glavnim ulazom poviše kojeg je prekrasna rozete. U unutrašnjosti, koju su oslikali slikari Zasche i Prokše bile su vrijedne slike iz 19. stoljeća, koje su obnovljene krajem stoljeća kada je slikar M. Antonini dodao i nove. 


Dio slika danas je u župnoj crkvi Sv. Brcka a najpoznatija slika "Sv. Franjo Ksaverski krsti crnca" nalazi se u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, dok zvono ove kapele zvoni u Kapeli Srca Isusova u Lonjici.


Jedan od "težih" udaraca građevini i unutrašnjosti dogodio se prije dvije godine kada su je vandali oštetili, oskvrnuli počivalište grofa Prazskasa pokopanoga prije 150 godina, a njegove kosti razbacali uokolo.


Pripremila: N. K.  (korišteni podaci s www.brckovljani.hr i www.novilist.hr)Objavljeno: 14.1.2009.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner