Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

NA ŠTAKOROVEČKOM BREGU - ČASNO I SLASNO!28.1.2009.


Članovi Udruge vinara iz općine Brckovljani sa svim su počastima, strogo po vinogradarskim, pisanim regulama obilježili, blagdan prvoga, od pet vinskih svetaca kojega gorički pajdaši kroz godinu štuju.


"Sveti Vincek gorice nam čuvaj, dobroga vinca nam daj a tate iz gorici - oteraj!" - takve i slične vinske molitve čule su se u vinogradima na štakorovečkom bregu. Najveselije i najbučnije bilo je u vinogradu domaćina Željka Paniana gdje je obavljena ovogodišnja rezidba na tradicijski način. Tog se dana svaki vinogradar mora pojaviti u svojim goricama kako bi odrezao tri šibe koje će mu pokazati očekivanu ovogodišnju vinorodnost. Sve će biti uspješnije ukoliko se trs okiti kobasicama i obilato zalije vinom uz pratnju pajdaša i mužikaša.


Posebice treba otjerati sve moguće nepogode iz vinograda tako vinogradari zdušno mole sv. Vinceka da ih sačuva od: hude zime, pramaletnoga mraza, paklenske vručine, dežđevitoga leta, pirike i sakojačkoga drača, peronospore ljute i filoksere lisne, od tuče ledene i strele nebeske, od jognja žarečega, žulof krvavih, od pogubne žeđi kraj lagvih, od vinskih mušic i napasnih međašic, od praznih lagvi i slaboga prinosa…


Blagdan Svetoga Vinceka treba obilježiti časno, a pajdaše pogostiti slasno. Užitno vino nakon pečenih kobasica i špeka na otvorenoj vatri godilo je uvijek žednome nepcu.


.


Pripremila: N.K.Objavljeno: 28.1.2009.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner