Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

I OVE GODINE "BIROŠ I VOLEKI" ZAORALI BRAZDU I POSIPALI PEPEO U SVAKOM DVORIŠTU16.3.2009.


Čista srijeda ili Pepelnica, značajan je dan u katoličkom kalendaru, a ima i značajno mjesto u obilježavanju različitih pučkih običaja. Jedan od takvih običaja, koji mještani zovu "spremnica", održan je u Prečecu. Običaj je, po svemu sudeći, star koliko i samo selo jer se i prema sjećanjima najstarijih mještana "održavao oduvijek".


Nositelji samog događanja su odrasli muškarci upregnuti u plug koji predstavljaju "voleke", zatim "biroš" koji ih tjera bičem, "orač" i "pepeljar". U pratnji ove skupine su i kola u koja prikupljaju darove, te nosači. Ova skupina prolazi selom i ulazi u svako dvorište i u njemu zaore brazdu, a "pepeljar" je potom posipa pepelom. Pepelom posipaju i kućni prag, te žene, snahe i djevojke, ukoliko se nađu u blizini. Pepeo je, kažu, simbol pročišćenja u duhovnom smislu jer se nekada koristio i kod pranja rublja kao tzv. lug, a s druge strane pepeo je i gnojivo kojim se prihranjuje zemlja. Gazda kuće je pak dužan dočekati skupinu, napojiti žedne volove, a ako treba i nahraniti ih, a skupinu je potrebno i nagraditi pšenicom, kukuruzom ili drugim poljoprivrednim proizvodom od lanjskoga roda, jer mu je taj rod, simbolički, ovisio upravo o radu volova. Ukoliko gazda, po procjeni "biroša", nije bio dovoljno izdašan, brazda u njegovom dvorištu može biti veća i dublja.


Skupina je u pravilu bučna, a pojedinci imaju o pojasu obješena i zvonca. Kao i u stvarnome životu "volovi" znaju biti neposlušni pa ih "biroš" slobodno može oplesti i bičem, a s druge pak strane oni ne propuštaju priliku da mu to vrate, pokušavajući ga gurnuti u kakvu usputnu lokvu s vodom.


Po završetku "spremnice", od novca prikupljenog od prodaje darova, organiziraju besplatnu zabavu za cijelo selo, njihove prijatelje pa i putnike namjernike, ne bi li svi zajedno uživali u plodovima mukotrpnog zajedničkog rada.


Zanimljivo je da sličnog običaja nema na širem području, a u Prečecu su ga, kažu, odlučni njegovati dok traje i njihovo selo.


Nenad Haleuš MaliObjavljeno: 16.3.2009.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner