Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

DESET ZLATNIH VINA S PODRUČJA OPĆINE BRCKOVLJANI28.5.2009.


Godišnju skupštinu i izložbu vina održali su članovi Vinogradarsko vinarske udruge općine Brckovljani. Prema riječima predsjednika Mirka Meliša, u samo tri godine postojanja udruge, edukacijom i redovitom organizacijom kušanja, te izložbi, vina s Hrebinečkog, Štakorovečkog i Brckovečkog brega, odnosno Sv. Jakoba, dignuta su na zavidnu kvalitetnu razinu. 


Ovogodišnja je izložba, na kojoj je ocijenjeno 47 pristiglih uzoraka, najbolji primjer tome. Naime, respektabilno povjerenstvo za ocjenu vina na čelu s Vlastom Rubeša-Vili, čak deset vina je ocijenilo zlatnima, dok ih je dvanaest dobilo srebrnu, a još deset brončanu medalju. To je znatno bolji rezultat u odnosu na druge izložbe gdje se pojavljuje svega desetak posto zlatnih vina, rekla je Rubeša Vili, pohvalivši vinogradare iz Brckovljana za brzi napredak u proizvodnji kvalitetnih vina.


Šampion izložbe je pinot bijeli Milana Jagatića, a među zlatne uvrstio se i mladi vinogradar Orlando Sesan s rajnskim rizlingom i graševinom, te po prvi put i jedna vinogradarka Nada Sesan Dečkan, također s graševinom.


Skupština je prihvatila godišnji plan za sljedećih godinu dana u kojem dominiraju stručna predavanja o zaštiti vinove loze od bolesti, berbi i preradi grožđa, te pretakanu i njezi mladog vina. Planirano je i stručno edukacijsko putovanje na Plešivicu, te obilježavanje vinskih blagdana Martinja i Vincekova. Osim toga, rekao je Meliš, vinogradari s područja općine Brckovljani sudjelovat će na proslavi Dana općine i smotri folklora u Brckovljanima, na drugim prigodnim manifestacijama, a i sljedeće godine organizirat će degustaciju, a zatim i izložbu vina. Kao značajni dio programa vinogradari su usvojili i točku o zaštiti okoliša i zaključili da će poduzeti mjere na osobnoj, ali i službenoj razini, ne bi li spriječili ekološko onečišćenje njihovog vinogorja.


N.H.M.Objavljeno: 28.5.2009.


shadow
banner banner banner banner banner banner