Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

21. sjednica Općine Brckovljani - BOŽJAKOVINI D.D. PRIORITETNA KONCESIJA - VIJEĆNICI ŠALJU DOPIS VLADI I DRŽAVNOM ODVJETNIŠTVU20.11.2007.


Vijeće Općine Brckovljani održalo je 31. listopada, izvanrednu 21. sjednicu. Povod je bila odluka Vlade Republike Hrvatske donesena na sjednici 19. listopada. Tom se odlukom daje poljoprivredno zemljište u vlasništvu RH društvu Božjakovina d.d. u prioritetnu koncesiju, neposrednom pogodbom. Radi se o nešto manje od 1.000 ha zemljišta. "Natezanja" između Božjakovine d.d. i Općine Brckovljani traju već dulji niz godina. Božjakovina d.d. podnijela je 21. studenoga 2001. Hrvatskom fondu za privatizaciju zahtjev za postupak pretvorbe po članku 67. zakona o poljoprivrednom zemljištu. Fond je zahtjev odbacio zbog nenadležnosti provođenja spomenutog članka jer poljoprivredno zemljište od 24. srpnja 1991. godine više nije društveni kapital, već imovina poznatog vlasnika, a to je RH. Općina Brckovljani je pokrenula postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti spomenutog članka 67. jer se tim člankom bivšim poljoprivredno - industrijskim kombinatima omogućuje da zemljište koje su ranije koristili, sad bez ikakve naknade, samo temeljem zahtjeva upućenom Hrvatskom fondu za privatizaciju postaju vlasnici. Članak je odlukom Vlade promijenjen i u njemu stoji da će "Vlada RH pravnim slijednicima prijašnjih društveno-pravnih osoba na njihov zahtjev dati poljoprivredno zemljište u prioritetnu koncesiju neposrednom pogodbom u površini za koju dostave dokaz da su stekli kupnjom od fizičkih osoba, a u skladu s Programom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. 


Općina Brckovljani među prvima u Hrvatskoj je izradila, potom dobila suglasnost od Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva na Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države. Suglasnost je potpisao tadašnji ministar Božidar Pankretić 9. travnja 2002. godine i tom je prilikom izjavio kako se temeljem tog programa "definitivno može ući u operativni dio realizacije raspolaganja državnog poljoprivrednog zemljišta na terenu". 


Božjakovina d.d. držala je već tada u posjedu dio zemljišta u vlasništvu RH, a da s njom nije regulirala način korištenja zemljišta. Tvrtka je unijela dio zemljišta u pretvorbu kao temeljni kapital društva, ali je ostala nepoznata površina. 


U travnju 2003. godine Općina je donijela odluku za raspisivanje natječaja za prodaju i otkup zemljišta po tom programu. No, već polovicom svibnja iste godine, Božjakovina d.d., cijeli je postupak blokirala stavivši zabilježbu vlasničkog spora na većinu čestica na Općinskom sudu Dugo Selo. Drugostupanjski sud u svibnju 2005. godine stavio je van snage tu zabilježbu i o tome izvijestio Božjakovinu d.d. i Fond za privatizaciju, ali ne i Državno odvjetništvo i Općinu Brckovljani. 


Navodeći ovu kronologiju i ostalu prepisku s nadležnima, Funtek je kazao kako je država dala u koncesiju zemljište tvrtki koja ga je godinama neovlašteno koristila i da je neobično što se koncesija daje nekom s kim si u sudskom sporu, te je predložio vijećnicima da upute Vladi i Državnom odvjetništvu dopis o preispitivanju Vladine odluke. To je i prihvaćeno sa 7 glasova dok su vijećnici HDZa bili suzdržani. Funtek je dodao kako želi vjerovati da je to ishitrena odluka, a ne planirani potez s obzirom da je predizborno vrijeme - Sabor u raspuštanju i Vlada pred odlaskom. Predsjednik Općinskog vijeća Milan Kralj izrazio je žaljenje jer smatra kako je ovom odlukom onemogućen poljoprivredni razvoj na području Općine, da će se tako izgubiti obiteljska gospodarstva, a gube se i značajni prihodi te da treba izračunati koliko je Božjakovina d.d. dužna Općini, Županiji i državi.


Tekst i fotografija: A. M. Š.Objavljeno: 20.11.2007.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner