Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Godinu dana rada Vinogradarsko-vinarske udruge općine Brckovljani - RAZNOLIKE AKTIVNOSTI PRIVLAČE SVE VIŠE ČLANOVA2.5.2007.


Vinogradarsko - vinarska udruge općine Brckovljani okuplja 58 članova, od čega ih se petero novih uključilo tijekom večeri održavanja prve godišnje skupštine, 28. travnja. Razlog brojnosti Udruge, koja je stara tek nešto više od godinu dana, najvjerojatnije se krije u bogatom i raznolikom programu aktivnosti koje su organizirali tijekom 2006. godine. Predsjednik Udruge Mirko Meliš u svom izvješću naveo je nekoliko stručnih predavanja; organizaciju izleta u žumberačko vinogorje; omogućavanje pohađanja tečaja za podrumare i vinare koje je uspješno završilo 11 članova; zatim sudjelovanje na izložbama vina (Dugo Selo, Zagrebačka županija i Sv. Ivan Zelina) te u manifestacijama (državno natjecanje orača u Prikraju, proslava Dana općine Brckovljani i Dugoselski sajam obrtništva i poduzetništva).


Pored toga članovi su organizirali obilježavanje vinskih blagdana - Martinja i Vincekovog, a kao kruna rada su jedna srebrna (Milan Jagatić) i dvije brončane diplome osvojene na nedavnom ocjenjivanju vina Zagrebačke županije u Ivanić Gradu. 


Prošlogodišnji prihodi Udruge iznose blizu 24.000 kuna, dok su rashodi iznosili 14.000 kuna. Od upisnine i članarina prikupljeno je 8.400 kuna, dotacija Općine Brckovljani iznosi 8.000 kuna, a Zagrebačke županije 7.000 kuna. 


I ove godine aktivnosti Udruge bit će iste, ali i s nekim novitetima, kao što je organizacija ocjenjivanja vina članova Udruge, aktivno sudjelovanje u eko zaštiti vinograda te odlazak na izlet u vinogorje Mandićevac, 19. svibnja ove godine. Predsjednik Meliš tom prilikom zatražio je da se do vinogradarskog područja izgradi vodovodna mreža, a podsjetio je i na loše stanje vinogradarskih putova. 


Predsjednik Općinskog vijeća Brckovljani Milan Kralj, koji je nazočio skupštini, kazao je kako će Općina što prije potaknuti izgradnju mreže te će učiniti sve da se područje vinograda Stančić-Štakorovec-Božjakovina zaštiti i očuva. 


Godišnjoj skupštini nazočio je pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije mr. Josip Kraljičković, predsjednik dugoselske vinogradarsko-vinarske udruge "Terra Sancti Martini" te ujedno predsjednik Gradskog vijeća Dugo Selo Anto Bauer uz ostale članove i goste Udruge.


Tekst i fotografije: I. G. O.Objavljeno: 2.5.2007.


shadow
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner