Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Prigodom Dana općine Brckovljani održana smotra folklora i sportska natjecanja3.8.2006.


Uoči općinskog praznika u organizaciji KUD-a "August Cesarec" i Općine Brckovljani održana je III smotra folklornih društava. U vruće srpanjsko subotnje predvečerje mnogobrojnu publiku dodatno su zagrijala folklorna društva iz Kloštar Ivanića, Dugog Sela, Zagreba, Međimurja, Palešnika, Virja i Brodske Varoši.


Prije početka smotre publici su se predstavile najljepše folklorašice (iz svakog društva po jedna) koje su se natjecale za "Najljepšu folklorašicu III. smotre folklora u Brckovljanima 2006.". Smotru je izvedbom pjesama i plesova iz Moslavine otvorilo KUD "Kloštar" iz Kloštar Ivanića, a nakon toga predstavila se Udruga Hrvata iz Bosne i Hercegovine "Rodna gruda" iz Dugog Sela s izvedbom izvornih kola iz Bosne i Hercegovine. 


KUD "August Cesarec" praćen burnim pljeskom prisutnih izveo je koreografiju "Jedno jutro u nedjelju mladu...".


Temperamentnom izvedbom koreografije "Snoćka sam ti draga fućkal i popeval...." KUD "Zajad Breg" iz Međimurja dodatno je zagrijalo ionako vruću atmosferu na užarenom asfaltu ispred Osnovne škole. Iznenađenje večeri bio je Marko Robić iz KUD-a Buševec" iz Buševca koji je na specifičnom narodnom instrumentu "bilogorskim dudama" izveo dvije narodne melodije.


Udruga bosanskih posavljaka iz Zagreba "Bosanska Posavina" predstavila se izvedbom izvornih kola. "Kolovođo, daj kolo povedi" naslov je koreografije koju je izvelo KUD "Slavko Kolar" iz Palešnika kod Garešnice. Palešnik je rodno mjesto Slavka Kolara pa je i nastup KUD-a "Slavko Kolar" poveznica između dviju općina s obzirom da je Slavko Kolar neko vrijeme živio i radio na području današnje općine Brckovljani. "Virovskim svadbenim običajima" predstavilo se Hrvatsko pjevačko društvo "Ferdo Rusan" iz Virja, a slikovit im prikazom završnice žetve KUD "Luka Lukić" iz Brodske Varoši vratilo nas je u vremena kada se završnica žetve obilježavala kao prava narodna svetkovina.


Strpljivo čekajući svoj nastup na kraju smotre, podmladak domaćina KUD-a "August Cesarec" izveo je niz dječjih pjesama i plesova iz Slavonije pod nazivom "Mi smo djeca vesela". Prije završetka smotre publici su se još jednom predstavile folklorašice između kojih je Nikolina Fukšić iz KUD-a "Luka Lukić" iz Brodske Varoši izabrana kao najljepša te je od domaćina nagrađena cvijećem i prigodnim darom.


(Tekst i fotografije: J. K. B.)


 Objavljeno: 3.8.2006.


shadow
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner