Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Svečanost Dana općine Brckovljani - PRIRODNA BOGATSTVA PRIDONOSE UBRZANOM RAZVOJU3.8.2006.


U prostoru školske sportske dvorane u Božjakovini održana je svečana sjednica Općinskog vijeća i Poglavarstva uoči Dana općine koji se obilježava 1.kolovoza. To je datum kada je 1892. godine uspostavljena upravna općina Brckovljani, nastala iz notarijata bivšeg kotara Dugo Selo.


Uz domaćine svečanosti su nazočili župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predstavnici Hrvatskih voda, Ureda državne uprave, gradonačelnici i načelnici susjednih općina i gradova, gosti i suradnici iz Austrije - Gradišćanski Hrvati iz Novog Sela, predstavnici ustanova i udruga s područja općine te brojni suradnici.


Predsjednik Općinskog vijeća Milan Kralj uzvanike je podsjetio na bogatu povijest i tradiciju područja općine Brckovljani, ističući nagli razvoj s tim i promjene u povećanju broja stanovnika a uslijed doseljavanja sa 4.800, koliko ih je bilo prije petnaest godina, na preko 7 tisuća danas. Prirodni resursi i ljepota ovog kraja, koji je smješten na sjecištu važnih prometnica, pridonose optimističkom pogledu u smjeru budućeg razvoja općine.


U nizu povijesnih činjenica predsjednik Kralj istaknuo je 1896. godinu kada je Zemaljska vlada iz Zagreba kupila posjed Božjakovina površine 1.500 hektara i stvorila "Uzorno državno dobro", kako bi unaprijedila gospodarstvo, posebice poljodjelstvo, stočarstvo, vinogradarstvo, povrtlarstvo, voćarstvo i druge djelatnosti. Spomenuo je značaj tadašnje poljoprivredne i domaćinske škole, kao i nazočnost znamenitih osoba poput Stjepana Radića, književnika Slavka Kolara i Augusta Cesarca na ovom području. 


- Želja je našem kraju vratiti sjaj nekadašnjeg Uzornog dobra Božjakovine, poznatog u Hrvatskoj i šire - kazao je Kralj. Kupnja državnog zemljišta uz glavne prometnice i otvaranje gospodarske zone bio je prvi korak u tom smjeru. Tu bi trebalo razviti gospodarstvo, zaposliti ljude te prihodima gradit i općinsko središte i upravnu zgradu sa svim potrebnim sadržajima. Do nesen je i prostorni plan sukladno kojem se zona širi, dolaze nove tvrtke.


No trn u oku je neobrađena, dračom i kopri vama obrasla poljoprivredna zemlja zbog čega mnogi krive Općinu, požalio je predsjednik u izlaganju. Istaknuo je kako je ova Općina prva dobila suglasnost na program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem koji nije realiziran zbog sudskog postupka koji je pokrenula "Božjakovina" želeći dokazati vlasništvo nad zemljom. Dok postupak traje - sa zemljištem se ne može raspolagati, a raspolaganje vrijednim zemljištem ne može se prepustiti nekome tko nema takva prava.


To je bogatstvo koje pripada poljoprivrednicima koji će ga obrađivati - smatra Kralj, nezadovoljan što legalno izabrana općinska vlast nema informacija o pretvorbi dobara kao ni o tijeku postupka kojim bi se status zemljišta trebao riješiti.


Svoje izlaganje predsjednik Općinskog vijeća M. Kralj završio je upućivanjem čestitki svim žiteljima općine.Na X. sjednici održanoj 1. kolovoza usvojen je Prostorni plan Općine Brckovljani, izvješće o stanju u prostoru i program mjera za unapređenje stanja u prostoru. Donesene su I. izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna. Tijekom prvog polugodišta ove godine ostvareno je 8,3 milijuna kuna prihoda što je 37 posto od godišnjeg plana. Dokumenti se objavljuju u Službenom glasniku Općine Brckovljani koji je sastavni dio ove Dugoselske kronike.


(Nada Kozić)


 Objavljeno: 3.8.2006.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner