Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

SVAKO DIJETE IMA PRAVO BITI SIGURNO, JAKO I SLOBODNO20.2.2006.


Osnovna škola "Stjepan Radić" iz Božjakovine u suradnji s nevladinom Udrugom roditelja "Korak po korak" za promicanje kvalitete življenja djece i obitelji organizirali su tijekom siječanja program prevencije zlostavljanja djece među učenicima drugih razreda. Program pod nazivom CAP (Child Assault Prevention) kojeg su vodile članice Udruge "Korak po korak" sastojao se od predavanja za učitelje, nastavno i školsko osoblje, od zasebnog predavanja za roditelje te radionica za sve učenike drugih razreda osnovne škole u Božjakovini. Izabrani su učenici drugih razreda jer je ta grupacija, odnosno uzrast školske djece najpogodniji za ovu vrstu provođenja programa, objasnile su voditeljice CAP programa.


CAP program poučava djecu njihovim elementarnim pravima da budu sigurna, jaka i slobodna, informira ih o tome kako prepoznati opasne situacije i poučava strategijama kojima će povećati svoju sigurnost. 


Program polazi od prevencijskih strategija koje proizlaze iz dječjih sposobnosti, a ne iz ograničavanja dječjih aktivnosti i očekivanja kako roditelji mogu u svakom trenutku biti pokraj svoje djece i nadgledati ih. On počiva na stavu da djecu treba poučiti što mogu sama učiniti, ako se nađu u opasnoj situaciji i s kime o tome mogu razgovarati. Zato su kroz program obuhvaćene radionice i predavanja za školsko osoblje, kao i za roditelje kako bi se uspostavila što bolja komunikacija s djecom radi pružanja podrške te kako bi bili upoznati sa zakonskim obvezama oko prijavljivanja zlostavljanja. U dječjim radionicama pak, učenicima se ukazuje kako prepoznati potencijalno opasnu situaciju i kako se u opasnosti samoobranom zaštiti, te kako zatražiti podršku vršnjaka i odraslih.


(I.G.O.)


 Objavljeno: 20.2.2006.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner