Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Članovi Skupštine Dukom-a odlučili o izboru direktora i cijeni vode - VODA SKUPLJA ZBOG VEĆE NABAVNE CIJENE20.2.2006.


Otkako je direktoru Mladenu Vrabecu istekao mandat u svibnju 2005. godine, on je vršitelj dužnosti direktora Društva “Dukom”. Odlukom Skupštine natječaj za izbor direktora Društva objaviti će se u Narodnim novinama, a na tu dužnost izabrat će se osoba koja ispunjava uvjete utvrđene čl. 26. Statuta Dukom-a d.o.o. Na sjednici je imenovano Povjerenstvo od pet članova za izbor direktora Društva čiji je zadatak prikupljanje i pregled ponuda te dostavljanje prijedloga Skupštini na izbor.


Jedna od važnih odluka koja se našla pred novim sazivom Skupštine Dukom-a svakako je bila Odluka o promjeni cijene usluge isporuke pitke vode nakon obavijesti Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o. Zagreba. Temeljem toga povišena je nabavna cijena pitke vode s dosadašnjih 2,0883 na 2,9090 kuna po prostornom metru vode za domaćinstva. 


Za gospodarske subjekte nabavna cijena vode povećana je s 4,2359 na 4,9857 kuna. Nakon izračuna elemenata za formiranje cijene pitke vode od 1. veljače građani će plaćati vodu po cijeni 25 posto većoj nego do sada. Pa će tako cijena vode za domaćinstva umjesto dosadašnjih 6,2761 kuna po prostornom metru iznositi 8,3466 kuna po prostornom metru. 


U strukturi nove cijene pitke vode predložena su povećanja distributivne naknade i naknade za odvodnju što će omogućiti pozitivno poslovanje, ali ne i potrebnu dinamiku ulaganja u mrežu zbog smanjenja gubitaka, pa je za te potrebe planirano pronaći sredstva iz drugih izvora ( krediti, pretpristupni fondovi, Hrvatske vode i sl.). 


Iako podatak o 25-postotnom povećanju cijene vode zvuči pomalo zastrašujuće, važno je naglasiti kako prema pregledu cijena pitke vode u Hrvatskoj novoformirana cijena zauzima 54. mjesto od ukupno 115. distributera vode u Hrvatskoj.


Postavljanje mjernog uređaja za potrošače u općini Brckovljani


Prije izglasavanja Odluke o povećanju usluge isporuke pitke vode predstavnik općine Brckovljani Željko Funtek načelno se složio s povećanjem cijene vode, ali je insistirao na postavljanju mjernog uređaja na ulazu u distributivno područje općine Brckovljani. Tako bi se nakon očitanja točno odredio gubitak vode u mreži na području Brckovljana te na osnovu tog podatka korigirala cijena vode, kazao je Funtek. Naglasio je kako je općina Brckovljani posljednjih godina uložila znatna sredstva u rekonstrukciju vodovoda, a ima i mnogo nove mreže, pa se ne može složiti da je gubitak u vodovodnoj podacima za 2005. godinu iznosi 35 posto. Poglavarstvo općine Brckovljani već je ranije donijelo odluku o navabi mjernog uređaja koji će se u najkraćem roku postaviti na ulazu u distributivno područje Brckovljani, a do prvih konkretnih pokazatelja i izračuna, cijena vode bit će jednaka za cijelo distributivno područje Dukoma-a. 


Predstavnik općine Rugvica Ivan Remenar istaknuo je kako je povećanje cijena u ovakvoj situaciji neizbježno te da Radnu jedinicu Dukom-a za distribuciju vode treba staviti u poziciju da ne stvara gubitke. Također je zatražio i podatak koliko je u strukturi cijene vode do sada iznosila naknada za odvodnju koju su plaćali i stanovnici Rugvice iako ta općina nema riješeno pitanje odvodnje.


(J.K.B.)


     


 Objavljeno: 20.2.2006.


shadow
banner banner banner banner banner banner