Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

SDP BRCKOVLJANI ORGANIZIRAO SAVJETOVANJE O PROGRAMU SAPARD22.3.2006.


Fond Posebnog pristupnog programa za poljoprivredu i ruralni razvitak nudi 33,3 milijuna eura sredstava za projekte u poljoprivrednom gospodarstvu, unapređenju prerade i trženja poljoprivrednih proizvoda te razvitak ruralne infrastrukture. Organizacija SDP općine Brckovljani organizirala je stručni skup okupivši poljoprivredne proizvođače sa šireg području radi saznanja o ovom programu. 


Mogućnosti ostvarenje potpore za pojedine programe, mjere i uvjete natječaja kao i druge informacije okupljenima je približio mr Josip Kraljičković - pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvitak Zagrebačke županije. Zainteresirani proizvođači dobili su i pisani informativni materijal kao i upitnik o zainteresiranosti za suradnju sa Županijom koja će im, kako je najavio Kraljičković, pomoći u izradi projekta i prijavi na natječaj. Novac za potpore rasporedit će se do kraja godine, a za ostvarenje programa i korištenje potpora predviđeno je razdoblje do 2008. godine. No, zbog zahtjevnih uvjeta, sukladno standardima EU, za odobrenje potpora ekonomski održivih programa s kompletnom dokumentacijom procjenjuje se kako bi tek dvadesetak proizvođača iz cijele Županije moglo koristiti bespovratni novac.


SAPARD agencija - ravnateljstvo za potporu u poljoprivredi provest će natječaj, odabir projekata i kontrolu. Proizvođači koji imaju programe u pripremi i potrebnu dokumentaciju, bave se isključivo poljoprivredom i upisani su u Upisniku, mogu zatražiti pomoć u Zagrebačkoj županiji za prijavu na natječaj. Ispune li uvjete mogli bi ostvariti do 50 posto bespovratne potpore za programe u poljoprivredi odnosno od 2,5 do 10 milijuna kuna, ovisno o programu.


Potpora se može dobiti za ulaganja u proizvodnju kravljeg mlijeka, goveđeg, svinjskog mesa i mesa peradi te proizvodnju jaja, voća i povrća, žitarica i uljarica te za unapređenje prerade i trženje tih proizvoda.


 


Tekst i fotografije: N. KozićObjavljeno: 22.3.2006.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner