Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Obilježeno 110. godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Brckovljani - PROMICATELJI VREDNOTA VATROGASTVA1.10.2005.


Brojno članstvo Vatrogasne zajednice općine Brckovljani uz prisustvo mnogih gostiju proslavilo je 4. rujna svečanom sjednicom 110. godinu postojanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Brckovljani. Svečanosti u Kleti obitelji Bunčić nazočili su načelnik Općine Željko Funtek, predsjednik Općinskog vijeća Milan Kralj, župnik D. Mostečak te drugi predstavnici općinske vlasti, zatim predsjednik Vatrogasne zajednice Županije zagrebačke Stjepan Ptiček te predstavnici vatrogasnih zajednica i dobrovoljnih vatrogasnih društava okolnih gradova i općina. 


DVD Brckovljani, najstarije vatrogasno društvo na području općine, utemeljeno 1895. godine oformilo se nakon jednog neuspjelo riješenog požara. Okupljeni dobrovoljci nisu uspjeli ugasiti vatru jer nisu znali upotrijebiti vatrogasnu štrcaljku. Ta neslavna epizoda rezultirala je okupljanjem većeg broja mještana Brckovljana koji su predvođeni mjesnim učiteljem Vinkom Šelingverom osnovali DVD Brckovljani. Sada Društvo okuplja 55 članova od čega 37 operativaca i nosi naslov B kategorije. Prošle godine sudjelovalo je u 136 intervencija u kojima je sudjelovalo 1175 vatrogasaca. Da njihov humanitarni rad prati i cijeni Općina Brckovljani pokazala je gesta načelnika Ž. Funteka koji je povodom njihovog jubileja predsjedniku DVDa


 Brckovljani Marijanu Gecegu uručio ček na 30.000 kuna. Uz čestitke za 110 godina promicanja vrednota vatrogastva načelnik Funtek zahvalio se na dosadašnjem radu i predanosti brckovljanskih vatrogasaca ali i na njihovom trudu u organizaciji drugih društvenih i kulturnih događanja na području općine. Predsjednik Općinskog vijeća Milan Kralj zatim je na zastavu DVDa istaknuo lentu kao dar Općine povodom 110. godišnjice Društva. 


Skupu se obratio i predsjednik Vatrogasne zajednice Županije zagrebačke Stjepan Ptiček istaknuvši kako je na području Zagrebačke županije postoji više od 50 posto hrvatskih DVD-a koji opstoje više od 100inu godina, a tako i DVD Brckovljani. Tom prilikom Ptičeku je pripala čast da dodjeli plakete i plamenice najzaslužnijim članovima slavljeničkog Društva, a uručene su i brojne diplome i zahvalnice pokroviteljima i sponzorima.


Tekst i fotografije: (I.G.O.)Objavljeno: 1.10.2005.


shadow
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner