Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Otvoren Reto centar "Prijatelji nade", rehabilitacijski centar za liječenje ovisnosti o drogama - OAZA NADE U LUPOGLAVU20.12.2005.


Prije nepunih mjesec dana u Lupoglavu, na adresi I. Horvatića 82 otvorena su vrata još jedne kuće Reto centra za rehabilitaciju, odnosno liječenje ovisnosti o drogama. Reto centar djeluje na području Hrvatske unazad 5 godina, a u kućama koje posjeduju ili iznajmljuju u Splitu (četiri kuće) i na širem području Zagreba (također četiri, uključujući Lupoglav) pružaju pomoć i udomljuju ukupno oko 200-tinjak rehabilitanata iz cijele države. Mnogi rehabilitanti smješteni su širom Španjolske, ali i ostalih europskih zemljama u kojima se otvaraju Reto centri. Centar čine bivši ovisnici o drogama koji su se kroz terapeutski program izliječili, a svojim iskustvom pomažu svima onima koji se se našli u situaciji u kojoj su se oni nekada nalazili. Centar je besplatan i neprofitabilan, a tako i program rehabilitacije u kojem se ovisnik može liječiti i biti izliječen. Između ostalog, programom se članovima “usađuju” radne navike, pa se tako bave transportom, čišćenjem, utovarom, istovarom, soboslikarstvom, vrtlarstvom, ispomoći u poslovima, popravkom bijele tehnike te ostalim poslovima. Misli koje ih vode iz dana u dan tijekom programa crpe iz Bibilije koju smatraju svojim vodičem, pouzdajući se uvijek u Boga. Kako ističu - oni su osobe koje se bore svakog dana da žive jednoga dana normalan i zdrav život, i iznad svega u skladu s kršćanskim načelima, a jedini razlog njihovog postojanja je želja da pomognu što većem broju mladih ljudi da povrate nadu i vjeru u život.


Kako nam je rekao jedan od volontera i rehabilitanata Reto centra Mario Jakobljević u nedavno otvorenoj Reto centar kući u Lupoglavu trenutno je smješteno osmero članova koji zajedno s ostalim članovima iz drugih kuća uređuju iznajmljen prostor. S obzirom da je kuća u lošem stanju, radovi još uvijek traju, a ukoliko renoviraju potkrovlje, u kući bi moglo biti smješteno do 15-tak rehabilitanata. Njihov život bazirat će se u skladu s programom rehabilitacije, a poslovima kojima će se baviti nastojat će se prehraniti, iako, kako veli Mario, u tome im znaju pomoći neki trgovački centri darivajući im hranu, a u proljeće će zasaditi u vrtu povrće i voće. Zasada nisu imali kontakta s mještanima, no nadaju se da će se bez problema uklopiti u lokalnu zajednicu te zajedno međusobno surađivati.


(I. G. O.)Objavljeno: 20.12.2005.


shadow
banner banner banner banner banner banner