Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Općina Brckovljani iznenađena odlukom o privatizaciji parka u Božjakovini - KAKVA BUDUĆNOST ZAŠTIĆENOG SPOMENIKA PARKOVNE ARHITEKTURE20.12.2005.


Premda je park u Božjakovini upisan u registar spomenika prirode i stavljen pod posebnu zaštitu Zavoda za zaštitu prirode 1965. godine, od nedavno vlasnik toga parka-šume postala je privatna tvrtka "Božjakovina" d.d., saznajemo iz općinskih službi. Načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek ne skriva iznenađenje ovom novosti i nadasve ga čudi kako zaštićen spomenik parkovne arhitekture može ući u kapital privatne tvrtke, no o tome više nije želio komentirati jer će o toj problematici izvijestiti javnost u sljedećem broju.


Općina Brckovljani godinama je tražila preko državnog odvjetništva da se upiše Republika Hrvatska kao vlasnik tog parka, s obzirom da se vlasništvo parka od ranije vodilo kao društveno vlasništvo, a kod Ministarstva zaštite okoliša pokrenula je i postupak za njegovu zaštitu, no nažalost sve je to ostalo "mrtvo slovo na papiru".


Povijest parka u Božjakovini datira još od 17. stoljeća kada prelazi u posjed obitelji Drašković i daje nalog za oblikovanje ovog parka. Polovicom 19. stoljeća ista obitelj obnavlja spomenuti park, a krajem 19. stoljeća, kada park prelazi u vlasništvo zemaljske vlade u Zagrebu, koristi ga Šumarska akademija kao ogledno dobro. Park je ujedno tretiran i kao arboretum Vrtlarske škole u Božjakovini. 


Park je omeđen cestom Zagreb - Bjelovar, rijekom Zelinom i prostorom benzinske stanice, a ukupna mu je površina oko 7 hektara. U parku se nalaze stari i uščuvani primjerci drveća, od kojih se posebno ističu: mamutovac, kavkaska, andaluška i koloradska jela, smreka, američka tuja, tisa, Jeffrexov bor, američki likvidambar, maklura, gorski javor, javor mliječ, srebrnolisni javor, hrast lužnjak, lipa, divlji kesten i poljski jasen. Koja će sada biti budućnost ovog parka, pokazat će vrijeme…


Pripremila: (I. G. O.)Objavljeno: 20.12.2005.


shadow
banner banner banner banner banner banner