Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Iz govora predsjednika Općinskog vijeća Milana Kralja - POVIJESNO NASLJEĐE KAO TEMELJ BUDUĆEG RAZVOJA OPĆINE BRCKOVLJANI10.9.2004.


Predsjednik Općinskog vijeća Milan Kralj prilikom obraćanja članovima Poglavarstva, Vijeća i svim okupljenim gostima osvrnuo se na bogatu povijest ovog područja o čemu svjedoče brojni spomenici graditeljske kulturne baštine sakralnog i svjetovnog karaktera, arheološki nalazi iz željeznog doba u Hrebincu i iz rimskog doba u Božjakovini i Prečecu. Pored tragova obitavanja kršćanskih vitezova templara, znanih kao Božjaci, po čijem imenu je nazvano i područje Božjakovine, nakon kojih posjedom gospodare Ivanovci, na ovom području gospodarile su i hrvatske velikaške obitelji Zrinski, Tahy i Draškovići. U naselju Štakorovec nalazi se dvorac koji je nekada bio u vlasništvu obitelji Erdödy.


Jedan od najstarijih spomenika ovog kraja je crkva Sv. Brcka čija gotička rebra na svodu u svetištu svjedoče da je građena u 18. stoljeću. U Lupoglavu se nalazi župna crkva Blaženog Augustina Kažotića građena početkom 19. stoljeća. Uz sve te spomenike, važno je spomenuti velik broj očuvanih drevnih objekata narodne arhitekture. Kapelan Nikola Havliček 1847. godine otvorio je stalnu pučku školu u Brckovljanima, a 1848. godine župljani i grof Ivan Drašković sagradili su novu školsku zgradu. Kasnije je u Brckovljanima, odnosno u Božjakovini, postojala i domaćinska i voćarska škola.


U novije vrijeme treba spomenuti kako je u Stančiću bila smještena ergela konja lipicanca koja je ukinuta 1941. godine te je bila preseljena u Lipik. U Brckovljanima je također živio poznati hrvatski književnik August Cesarec, a u Božjakovini je radio i naš književnik Slavko Kolar.


Općina Brckovljani uspostavljena je 1. kolovoza 1892. godine i postojala je sve do II. svjetskog rata. Prvi načelnik Općine Brckovljani postao je Stjepan Tedeško iz Brckovljana. U najnovijoj povijesti, odlukom Sabora Republike Hrvatske 1993. godine ponovno je utvrđen status Općine Brckovljani na konstituirajućoj sjednici održanoj 16. travnja 1993. godine. Brckovljani su postali samostalna općina koja sada ima potrebu uspostaviti svoj vlastiti centar sa svim sadržajima koji karakteriziraju općinski centar - uprava, kulturni i socijalni sadržaji, obrazovanje, zdravstvo, sport i sve ostalo što je potrebno. Nova općina je sada nositelj razvoja i mora osigurati gospodarski prosperitet i njeno postupno opremanje infrastrukturom i društvenim sadržajima, kazao je predsjednik Vijeća M. Kralj.Objavljeno: 10.9.2004.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner