Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Načelnik Željko Funtek o rezultatima i planovima Općine - ZNAČAJNA ULAGANJA U KOMUNALNE PROJEKTE10.9.2004.


Od osnutka Općine Brckovljani, 1993. godine, ovo je šesti put kako se Dan Općine obilježava prvog dana kolovoza, započeo je svoj govor načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek u kojem je najveći naglasak stavio na trenutno stanje na području općine. Do 1993. godine naselja općine nisu zadovoljavala potrebe sve brojnih građana koji su počeli doseljavati na ovo područje nakon Domovinskog rata i rata u BiH-i. Na njezinu području bilo je izgrađeno svega 20 posto vodovoda i plinovoda te asfaltiranih ulica. S izgradnjom komunalne infrastrukture započelo se manjim dijelom 1996. godine, a većim 1998. godine, tako da sada sva naselja općine imaju izgrađenu vodovodnu i plinovodnu mrežu te javnu rasvjetu. Ovaj projekt vrijedan je oko 15 milijuna kuna, a realiziran je uz pomoć Hrvatskih voda, Zagrebačke županije i većine građana koji su sufinancirali izgradnju. Prošle godine započeta je rekonstrukcija magistralnih vodovoda i plinovoda u duljini 7 kilometara, a vrijednost tih radova iznosit će oko 3,5 milijuna kuna. Asfaltirana je većina nerazvrstanih ulica, od kojih većina u Tedrovcu, Prečecu, Lupoglavu, Gornjoj Gredi i Prikraju. Vrijednost tog projekta iznosi preko 3 milijuna kuna.


Spomenuo je i izgradnju perona u Prečecu i Božjakovini, uređenje groblja u Lupoglavu te Brckovljanima gdje je izgrađen i novi dio groblja. Općina je pokrivena javnom rasvjetom. Uređeni su objekti za javne potrebe kao što je sportska dvorana, uređeni su domovi i privedeni namjeni, prenamijenjen je dom u Prikraju gdje je uređena integralna igraonica za predškolsku djecu u kojoj je smješteno 40 djece. U pripremi je polaganje cjevovoda za odvodnju i izgradnja nogostupa na dionici Božjakovina - Gračec za što se čeka građevinska dozvola. Projekt koji će riješiti otpadne vode iz Centra Stančić i tamošnjih naselja vrijedi oko 30 milijuna kuna, a realizacija se vidi u sufinanciranju Hrvatskih voda - kazao je načelnik Funtek. Naglasio je i aktivnosti u razvoju gospodarstva kao osnove za praćenja svih projekata. Otkupljenih 130 hektara zemljišta dijelom je predviđeno za izgradnju administrativnog i poslovnog središta, a 30 hektara prostornim je planom uvršteno u gospodarsku zonu za koju se priprema detaljni plan. Spomenuo je troje investitora koji su pokazali zanimanje na tom području među kojima se ističe "Furnir" iz Zagreba.


Načelnik Funtek spomenuo je brojne udruge i ustanove - proračunske korisnike čiju djelatnost općina podupire financijski. Istaknuo je potrebu dogradnje osnovne škole za što je ugovoreno projektiranje te se očekuje građevinska dozvola. Općina je pomagala uređenju sakralnih objekata, preuzela asfaltiranje parkirališta kod crkve u Brkovljanima i Lupoglavu. A crkva Bl. Augustina Kažotića nakon uređenja dobila je novi izgled.


Uz poduzete napore i ulaganja općine u poboljšanje uvjeta života stanovnika što potvrđuje opravdanost postojanja lokalne samouprave, istaknuto je kako mnogi zakoni nisu usklađeni s interesima lokalne samouprave te smanjuju prostor općini za bolji i brži razvitak. Načelnik Funtek svim je suradnicima zahvalio na doprinosu i potpori u ostvarenju općinskih projekata, posebice Županiji, Hrvatskim vodama, nadležnim ministarstvima kao i djelatnicima i pojedincima u općini.Objavljeno: 10.9.2004.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner