Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Jubilarnih 50 godina DVD-a Stančić Štakorovec U IZGRADNJI IGRALIŠTE I POLIGON IZA VATROGASNOG DOMA10.9.2004.


Usprkos slabašnom odazivu gostiju, s obzirom da se istog dana, 4. rujna, u Dugom Selu održavalo županijsko vatrogasno natjecanje mladeži, radi čega se s početkom svečane sjednice kasnilo sat vremena, odgađanja proslave 50. godišnjice postojanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Stančić Štakorovec nije bilo. Ovom vrlo bitnom jubileju pored domaćina i predstavnika Vatrogasne zajednice Općine Brckovljani te predstavnika vatrogasnih društava s područja općine, nazočili su predstavnik Općine, zamjenik načelnika Božo Graberec, zatim gosti iz VZ Orle, VZ Dubrava, VZ Dugo Selo, DVD-a Lužani, Paukovec, Koritna, Vrbovec te iz PP Dugo Selo.


U izvješću o dugogodišnjem radu DVD-a kojeg je podnio predsjednik Stjepan Baček vidljivo je kako je u proteklom razdoblju kroz Društvo prošlo 200-tinjak članova - neki su se zadržali kratko, a neki su ostvarili dugogodišnji staž. Tako su još uvijek među nama i šestero utemeljitelja Društva - Maca Maras, Josip Fereneček, Drago Antolković, Drago Valentak, Drago Slivar i Stjepan Valentak, kojima su tog dana uručene prigodne zahvalnice i diplome za njihov učinjen napor u osnivanju Društva. Isto tako, kazao je Baček, veliku pažnju u radu posvećuju okupljanju mladeži podmlatka, radi čega se ne moraju bojati za budućnost Društva. Posebnu zahvalnost predsjednik Baček izrazio je Općini Brckovljani koja, kako veli, je imala uvijek sluha za vatrogastvo. Zamjenik načelnika B. Graberec čestitavši im jubilej kazao je kako će Općina i ubuduće pomagati rad ovog, ali i svih drugih društava. U prilog toj izjavi iz općinskog proračuna izdvojit će se 100.000 kuna za izgradnju i uređenje igrališta iza Vatrogasnog doma Stančić Štakorovec, gdje su već, mogli smo se uvjeriti, započeli radovi.


Zahvaljujući Pavlu Carini, mještaninu Stančića koji već 40 godina radi u Austriji, DVD Stančić Štakorovec ostvaruje suradnju s Freiwillige Feuer Wehr Neudorf, odnosno Dobrovoljnim ognjogasnim društvom Novo Selo iz Austrije kojeg čini hrvatsko iseljeništvo Gradišćanski Hrvati. Iako pozvani na proslavu u Hrvatsku, naši sunarodnjaci iz Austrije ipak se još nisu upoznali s vatrogascima iz Stančić Štakorovca jer kako vele u dopisu upućenim na predsjednika S. Bačeka, tog dana imali su neodgodive obveze, a načelnik općine, koji je također trebao doći, u njihovom mjestu morao je prisustvovati službenoj proslavi. Svi oni zainteresirani su za međusobnu suradnju i ostvarivanje prijateljskih veza, posebice radi razmjene iskustava i mogućnosti prakticiranja ne samo gaženje požara već i hrvatskog jezika, u potpisu upravitelj Društva Siegfried Flenreisz.


Put kroz povijest


DVD Stančić Štakorovec osnovan je 5. srpnja 1954. godine na inicijativu Pavla Seleca i mještana Stančića i Štakorovca u prostorijama Seljačke radne zadruge "Marko Belinić" u Štakorovcu. Na prvoj osnivačkoj skupštini vatrogasnog društva za predsjednika izabran je Pavao Selec, za tajnika Đuro Matkan, a zapovjednik je bio Drago Antolković. Prvu vatrogasnu opremu i agregat ovom društvu darovala je ista Seljačka radna zadruga u kojoj je Društvo osnovano. Gradnja Vatrogasnog doma započela je 1959. godine gdje je i dan danas sjedište Društva. Veliku pomoć Društvu je pružio je Centar Stančić, poklonivši im IMV kombi vozilo, a od tadašnje Radne organizacije Božjakovina za 30. godišnjicu dobili su novi agregat Rosenbauer sa svom pripadajućom opremom. Osnivanjem samostalne Vatrogasne zajednice općine Brckovljani i uz veliku pripomoć Općine Društvo je krenulo velikim koracima. Prišlo se dogradnji Doma - izgradili smo neophodnu kuhinju i sanitarne prostorije te prostoriju za mladež. Sproveli su vodovod i kanalizaciju; uvedeno je centralno grijanje; u međuvremenu nabavili smo i novije vatrogasno kombi vozilo i potrebnu opremu, a ovih dana izvršili su sanaciju krovišta te izmjenu stolarije u Domu.


 


Tekst i fotografije I. GRGIĆObjavljeno: 10.9.2004.


shadow
banner banner banner banner banner banner