Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

PRIOPĆENJE O DOGAĐAJIMA U CENTRU STANČIĆ20.3.2004.


Prvi slučajevi proljeva u Centru za rehabilitaciju Stančić pojavljuju se 10. ožujka 2004. godine u ranim jutarnjim satima.


Tijekom dana proljev se proširio. i na neke druge stambene jedinice.


Kod korisnika oboljelih od proljeva klinička slika nije ukazivala na alarmantno stanje (proljev nisu pratile visoke temperature, a kod rijetkih se pojavilo poneko povraćanje).


Korisnicima je, već u ranim jutarnjim satima, pojavom prvih simptoma propisana dijeta i nadoknada tekućine. Liječnik Centra Stančić dr. Kramer nakon uvida u stanje oboljelih potvrdio je dijetu i nadoknadu tekućine. Tijekom noći liječnički nadzor nad Centrom Stančić preuzima hitna služba Doma zdravlja Dugo Selo. Medicinska sestra koja dežura u Centru Stančić noću, pri pogoršanju stanja kod korisnika, pozvala je dežurnu liječnicu iz Doma zdravlja Dugo Selo, no unatoč liječničkoj intervenciji umrlo je troje korisnika navedene noći (Ivo Rumac, Samir Hamed i Dragica Draženović).


Dana 11. ožujka (četvrtak) liječnik Centra Stančić je prijavio slučaj Sanitarnoj inspekciji i HE epidemiološkoj službi. Sve mjere koje su poduzimane u vezi s epidemijom, poduzimane su po njihovim uputama. Deset korisnika s prisutnom dehidracijom upućeno je u Kliničku bolnicu za zarazne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu. Do sada je oboljelo 112 korisnika (većinom s jednom ili dvije prolijevaste stolice).


Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da je unatoč tome što je više od 80 posto korisnika Centra, uključujući i osobe kojima dostavljamo topli obrok konzumiralo isti obrok, samo je kod 30 posto njih došlo do pojave bolesti.


Sva hrana je pripremana u istoj posudi (u centralnoj kuhinji), a prispjeli bakteriološki nalazi uzetih uzoraka pripremljenog jela su bakteriološki negativni.


U tijeku su toksikološka ispitivanja kao i policijska istraga od koje očekujemo odgovore. 


Ravnateljica Centra Stančić,
Jasna LESIČKI, 
dipl. soc. radnik
          Objavljeno: 20.3.2004.


shadow
banner banner banner banner banner banner