Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Stručno mišljenje Hrvatske liječničke komore nakon događanja u Centru "Stančić" - NEMA PROPUSTA U RADU LIJEČNIKA I MEDICINSKOG OSOBLJA24.6.2004.


Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor Hrvatske liječničke komore povodom nemilih događanja u Centru za rehabilitaciju Stančić te nakon razmatranja dostavljene cjelokupne dokumentacije i očitovanja Dine Kramera, dr. med. i Ane Gudelj - Gračanin, dr. med., ekspertnog mišljenja prim. dr. med. Dražena Borčića zaključilo kako Povjerenstvo nije našlo propust u radu liječnika Dine Kramera i ostalog medicinskog osoblja koje sudjeluje u njezi u Centru Stančić.


Pored kronološkog nizanja događaja tijekom tih dana u ožujku ove godine, u priopćenju koje potpisuje predsjednik Povjerenstva prof. dr. sc. Mirko Gjurašin te tajnik Povjerenstva, koji odgovara za točnost podataka Radmila Rumek - Črne, dipl. iur. stoji nekoliko zaključaka:


1. Epidemija enterokolitičnog sindroma u Centru "Stančić" izazvana je s jednim sojem enteropatogene E. Coli, koja doduše nije dokazana, ali je dokazan njezin produkt verotoksin kod četiri osobe iz grupe oboljelih.


2. Patološko histološke promjene na crijevima i drugim organima umrlih ukazuje na tešku nekrotično hemoragičnu upalu, krvarenja u drugim organima (pluća) kako se to viđa kod intoksikacije s verotoksinom.


3. Proljevi među štićenicima bili su uglavnom s laganom kliničkom slikom, bez poremećaja općeg stanja te bez povišenja temperature, smatralo se da se neće raditi o ozbiljnijem problemu, pogotovu što su simptomi brzo prestajali.


4. Umrle osobe bili su tzv. kondicionirani bolesnici s kroničnim bolestima, vjerojatnije slabijeg imunostatusa.


5. Dino Kramer, dr. med. 10. ožujka 2004. godine bio je na drugom mjestu, na od prije dogovorenom izletu sa štićenicima Centra koje je pratio te je tek u večernjim satima po povratku u Centar saznao za pojavu proljeva kada je broj oboljelih opao, a oni koji su imali simptome pokazivali su lagane oblike bolesti, odnosno poboljšanje. Čak i troje umrlih u tom času nisu pokazivali znakova da se radi o teškom obliku bolesti. Njihovo pogoršanje nastupilo je u kasnim večernjim satima i nastupilo je prilično brzo.


6. Medicinsko i drugo osoblje učinilo je sve što je bilo u njihovoj moći da pruži najbolju moguću njegu.


7. Naglašavamo da se radi o posebnoj populaciji štićenika koji se zbog svojih bolesti i stanja nalaze u Centru, ne sudjeluju adekvatno u komuniciranju, teško je procijeniti njihovo stanje jer pojava od vremena do vremena nije nešto neobično kod takvih bolesnika.


8. Postavlja se jedino pitanje tko je dobavljač hrane, kakva je kvaliteta hrane, kakva je priprema i pohranjivanje.


9. Naglašavamo činjenicu premalog stručno medicinskog osoblja koji ne odgovara normativima za takvu vrstu Centra, na što je Uprava Centra u više navrata nadležnima ukazivala, ali to nije riješeno, a što smatramo da je neophodno napraviti. 


Pripremila: Iva GRGIĆObjavljeno: 24.6.2004.


shadow
banner banner banner banner banner banner