Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Održana 10. izložba vina i 5. smotra narodnog stvaralaštva - PREDSTAVLJENA NAJBOLJA VINA I NARODNO BLAGO24.6.2004.


Preko 150 proizvođača vina s područja Dugoselsko-vrbovečkog vinogorja i okolice deseti je put za redom izložilo svoje proizvode na dugoselskoj izložbi vina koja se tradicionalno održava na Martin Bregu. Na izložbi 6. lipnja mogla su se kušati sva izložena vina, a ona s najvišim ocjenama bijahu i najtraženija. Vinarima su podijeljena odličja, a proglašen je i šampion 10. izložbe vina. Uz najbolja vina ponuđeni su ukusni domaći kolači, med i proizvodi od meda. Prigodom jubilarne izložbe koju prati i smotra na rodnog stvaralaštva objavljena  je knjiga "Deset dugoselskih izložbi vina" s obiljem dokumentarnih zapisa o vinskim manifestacijama tijekom minulog desetljeća. Desetu izložbu vina pratila je Peta smotra narodnoga stvaralaštva u kojoj su sudjelovala kulturno-umjetnička društva iz 7 gradova i općina s više od 200 sudionika koji su izveli hrvatske pjesme i plesove. Organizator ove jubilarne manifestacije održane na prostorima Kleti obitelji Bunčić, a koju su pratile stotine posjetitelja, bila je Turistička zajednica grada Dugog Sela i Vinogradarsko-vinarska udruga "Terra sancti Martini".


Božjakovački traminac - ledena berba 1998. godine proglašen šampionom izložbe 


Uz šampiona proizvedenog u Božjakovini d.d. na jubilarnoj 10. izložbi vina Dugoselsko-vrbovečkoga vinogorja 28 uzoraka vina osvojilo je zlatna odličja. Od ukupno 156 uzoraka, koliko je ocjenjivano, srebrna odličja osvojilo je 88 uzoraka vina, a 21 vinar primio je brončano odličje. Samo 11 vina nije ocjenjeno zbog pogrešaka u proizvodnji ili čuvanju, a narednih 7 uzoraka uz priznanja nije uspjelo osvojiti odličja. Tako je 88 posto ponuđenih vina osvojilo odličja, a među njima prevladavaju zlatna i srebrna, što govori o dobroj kakvoći vina s područja ovog i okolnih vinogorja. Tijekom programa 10. izložbe vina zlatna su odličja uručena sljedećim vinarima: Marijanu Barkoviću iz Majkovca za souvignon, Stjepanu Tomuradu iz Kašine za stolno bijelo vino, Adolfu Maliću iz Zagreba za sauvignon, Franji i Ivici Židaku iz Vugrovca za sauvignon, Stjepanu Polovancu iz Đurđekovca za pinot sivi i za traminac, Ivanu Štabi iz Blaškovca za muškat žuti, Ivanu Hukavcu iz Šašinovca za graševinu iz 1996. godine te graševinu iz 2001. godine, Josipu Meašiću iz Dugog Sela za sauvignon, Robertu Horvatu iz Crnca Rugvičkog za chardonay, Božjakovini d.d. uz šampionat za traminac ledenu berbu 1998. za pinot sivi te za traminac, Zlatku Šikutenu iz Šašinovca za traminac i rizling rajnski, Ivici Šveliću iz Šašinovca za graševinu, Ivanu Horvatu iz Crnca Rugvičkog za graševinu, Orlandu Sesanu iz Dugog Sela za graševinu, Željku Panianu iz Dugog Sela za pinot bijeli, Mirku Melišu iz Dugog Sela za traminac i graševinu, Goranu Kišičeku iz Štakorovca za traminac i mješavinu sorata, Ivanu Tomljenoviću iz Brckovljana za stolno bijelo vino, Stjepanu Gržinovcu iz Štakorovca za chardonay te za mješavinu sorata i chardonay iz 2002. godine i Rudolfu Kuku iz Sesvetskog Kraljevca za mješavinu sorata. Zlatna odličja tijekom programa uručili su im dr Gerhard Schubert, koji svih ovih 10 proteklih godina vodi komisiju za ocjenjivanje vina, i predsjednik organizacijskoga odbora svih dosadašnjih izložbi vina Boris Mahač.


Članovima Vinogradarsko-vinarske udruge "Terra sanci Martini" i brojnim posjetiteljima predstavljeno je prigodno izdanje o deset dugoselskih izložbi vina koje obuhvaća podatke o svim dosadašnjih izlagateljima, ostvarenim rezultatima, izložbama i smotrama uz obilje fotografskih i dokumentarnih zapisa. Prigodno izdanje objavljeno je u nakladi Turističke zajednice Dugo Selo.


Uz najbolja vina na izložbenoj degustaciji posjetiteljima su ponuđeni domaći kolači koje su pripremile članice Kluba žena pri Gradskoj udruzi umirovljenika i članice Udruge "Hrebinečko srce". Pčelarska udruga "Maslačak" posjetiteljima je ponudila nekoliko vrsta meda i proizvoda od meda.


Jubilarna izložba vina obogaćena je Smotrom narodnoga stvaralaštva - bogatim folklornim programom u kojem su sudjelovala kulturno umjetnička društva iz Dugog Sela, Brckovljana, Lupoglava, Vrbovca, Sesveta, Sesvetskoga Kraljevca i Vugrovca.


Organizator vinskih i kulturnih događanja i ove godine bila je Turistička zajednica Grada Dugog Sela i Vinarsko-vinogradarska udruga, uz sudjelovanje KUD-a Preporod, Pučkog otvorenog učilišta i već spomenutih udruga.


Tekst: Iva GRGIĆ 


Fotografije: Iva GRGIĆ i Nada KozićObjavljeno: 24.6.2004.


shadow
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner