Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Utvrđeni nedostaci na novoj športskoj školskoj dvorani u Božjakovini - POGRIJEŠIO PROJEKTANT, ALI I IZVODITELJI RADOVA?24.1.2003.


Nakon dugotrajne izgradnje koja je trajala gotovo jedno desetljeće, prije nešto manje od dvije godine u Božjakovini je u sklopu Osnovne škole "Stjepan Radić" otvorena nova športska školska dvorana. Riječ je o trenutačno najelitnijem športskom objektu na cijelom dugoselskom području koji je ubrzo u zaborav gurnuo, permanentno športašima prebukiranu, školsku športsku dvoranu u Dugom Selu koja se je, uzgred budi rečeno, također gradila desetljećima.


Premda je već gotovo dvije godine nova športska dvorana u funkciji, tijekom ove zime pokazalo se da na objektu postoje nedostaci koje bi što prije trebalo otkloniti. Zamijećeno je naime da na desetak mjesta sa stropa dvorane kaplje voda za koju se nije točno moglo utvrditi dolazi li preko krova ili se kondenzira zbog loše izvedenog sustava grijanja i ventilacije.


Načelnik općine Brckovljani i ujedno predsjednik Školskog odbora u OŠ "Stjepan Radić" stoga je ovih dana sazvao sastanak na kojeg su pored predstavnika projektanta i izvođača pozvani i predstavnici Ministarstva prosvjete i športa, te Zagrebačke županije.


Pregledom dvorane i dokumentacije nazočni su se uvjerili u činjenično stanje, te je utvrđeno da se u dvorani stvaraju velike razlike u temperaturi zbog čega se voda kondenzira na stropu dvorane. Do toga pak, kako je rečeno, dolazi iz razloga što sustav grijanja i ventilacije stvara pet puta manje strujanje zraka nego što bi bilo potrebno za objekt ovakve veličine. Grešku je najvjerojatnije, kaže Funtek, prouzročio projektant dvorane, a dio krivice zasigurno snosi i nadzorni organ koji tu grešku nije uočio. Otklanjanju će se problema međutim, rečeno je, prionuti odmah. Najprije izmjenom projekta, a zatim i izvođenjem radova za koje se međutim još uvijek ne zna hoće li ih platiti Ministarstvo prosvjete i športa kao investitor ili pak Zagrebačka županija kao vlasnik.


Pregledom dvorane, međutim, nisu otklonjeni niti mogući nedostaci na krovu jer se pouzdano zna da na njemu postoje rupe prouzrokovane nestručnom izvedbom.


Pored sustava grijanja i ventilacije, ističe Željko Funtek, bit će potrebno izraditi i protupožarna vrata na dvorani. Funtek dodaje da će se svi radovi obaviti u garancijskom roku od dvije godine, te da će nakon otklanjanja spomenutih nedostataka dvorana moći dobiti uporabnu dozvolu. Za petnaestak dana će se međutim, morati održati još jedan sastanak, jer na sadašnjem nije bio nazočan nadzorni inženjer.


(Nenad Haleuš - Mali)Objavljeno: 24.1.2003.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner