Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

ZAMAGLJENA PRETVORBA DUHANSKOG INSTITUTA1.5.2003.


Jedan od velikih gospodarskih subjekata koji se bavio poljoprivredom na području današnje Općine Brckovljani je i Duhanski institut iz Zagreba koji je koristio zemljište u Lukarišću neposredno uz zapadnu obalu rijeke Zeline. S obzirom da je, kao i kod drugih sličnih subjekata, bila riječ o poljoprivrednom državnom zemljištu Općina je i to zemljište, kao i preostalo državno, uvrstila u Program raspolaganja poljoprivrednim vlasništvom u vlasništvu RH za svoje područje. Sve to i ne bi bila neka vijest da se unazad nekoliko tjedana nisu počele događati čudne «pravne» radnje oko zemljišta. Načelnik općine Brckovljani Željko Funtek ističe da je bio iznenađen informacijom o namjeri Duhanskog instituta da, nekadašnje gospodarsko dvorište s pripadajućim objektima, upiše u svoj temeljni kapital. Općinu je još više iznenadilo i rješenje Hrvatskog fonda za privatizaciju od 11. travnja 2003. godine kojim se Duhanskom institutu daje suglasnost na povećanje vrijednosti temeljnog kapitala na iznos od 365.300 kuna, temeljem upravo tog zemljišta površine 7.303 metra kvadratnog.


Riječ je o poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske, dodaje Funtek, a objekti koji se na njemu nalaze služili su kao sušare za duhan i izgrađeni su bespravno. Funteka stoga čudi ovakav razvoj događaja jer smatra da Hrvatski fond za privatizaciju uopće nije nadležan presuđivati u ovakvom slučaju, a tim više što se spomenutim rješenjem čini šteta i državi i županiji, ali i općini Brckovljani jer su upravo one trebale ubrati prihod od prodaje zemljišta, a zemljište je trebalo biti privedeno svojoj osnovnoj svrsi – poljoprivrednoj proizvodnji.


S obzirom da smatra da je riječ o ozbiljnoj povredi zakona i povredi interesa Republike Hrvatske Funtek je najavio da će o događaju izvijestiti ministra poljoprivrede Božidara Pankretića, predsjednika Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju Slavka Linića, ali i Državno odvjetništvo od kojeg će se zatražiti da razmotri zakonitost radnji.


(Nenad HALEUŠ – MALI)Objavljeno: 1.5.2003.


shadow
banner banner banner banner banner banner