Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

POBOLJŠATI ZDRAVSTVENU SLIKU ŽUPANIJE1.6.2003.


U sklopu sajma "Medicina i tehnika" održanom na Zagrebačkom velesajmu, 23. svibnja održana je prezentacija slike zdravlja Zagrebačke županije, po kojoj najveći zdravstveni problem građana Županije predstavlja visoki mortalitet od kardiovaskularnih bolesti, potom brojka oboljelih od alergije na ambroziju od koje boluje svaki sedmi građanin županije, te visoka smrtnost od karcinoma dojke. Utvrđeno je da se mora poboljšati skrb o starijim i nemoćnim osobama, koja je na vrlo niskim granama, a istaknut je i problem alkoholizma kod mladih ljudi.


Zbog tih i inih problema u zdravstvu, u Zagrebačkoj županiji pokrenuto je niz akcija. Tako će u osam županijskih gradova i općina tijekom lipnja patronažne sestre provoditi akciju mjerenja krvnog tlaka, visine i težine, određivanja šećera i kolesterola kod osoba starijih od 40 godina. Građani će također biti upoznati s obvezom uništavanja korova ambrozije, a distribuirat će se i edukativni letci i brošure. Zagrebačka županija jedina je nabavila mobilni mamograf koji uskoro kreće u upotrebu.


Kako je i sam župan Stjepan Kožić rekao, sve se te mjere provode zbog poboljšanja zdravstvenog stanja građana Županije, ali i života svih stanovnika, najavivši ujedno funkcioniranje jedinstvenog doma zdravlja koji će omogućiti potpunu zdravstvenu zaštitu na svim područjima. S obzirom da jedino Zagrebačka županija nema ustrojen Zavod za javno zdravstvo, planira se formiranje i ove zdravstvene ustanove.


(Iva Grgić)Objavljeno: 1.6.2003.


shadow
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner