Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Božjakovina d.d. postaje većinski vlasnik "Mlinara" Križevci21.6.2002.


Najveći poljoprivredni proizvođač na dugoselskom području Božjakovina d.d. u većinskom vlasništvu Envera Moralića mogla bi do sredine lipnja postati većinski vlasnik renomirane mlinsko pekarske industrije "Mlinar" iz Križevaca. Prema riječima direktorice Božjakovine d.d. Ane Bratko Božjakovina je od ranije u dobroj poslovnoj suradnji s Mlinarom, a Mlinareve dionice počela je kupovati još 2000. godine startavši sa 5,76 posto udjela u vlasništvu. U veljači ove godine kupljeno je 6 posto dionica Mlinara od malih dioničara, a nedavno još 21 posto od Mlinoproma. Stjecanjem više od 25 posto dionica Zakon o vrijednosnim papirima omogućio je Božjakovini objavu ponude za otkup i preostalih dionica, pa je nedavno javna ponuda i objavljena, a otvorena je do 10. lipnja. Depozitarana agencija Zagreb, kaže Bratko, vodi otkup dionica, a Božjakovina d.d. osigurala je garanciju od 25 milijuna kuna za otkup. Cijena pojedinačne dionice je 155 kuna, a Bratkova izjavljuje da će Božjakovina otkupiti sve ponuđene dionice, te ih odmah i isplatiti. Kupnjom Mlinarevih dionica Božjakovina d.d. postala bi vlasnikom i Moslavke iz Kutine, čiji većinski paket dionica posjeduje Mlinar.


S obzirom da je Mlinar već renomirana tvrtka koja pokriva 30 posto tržišta grada Zagreba u prodaji mlinsko pekarskih prerađevina s razvijenim lancem trgovina, mlinom, silosima, te proizvodnjom stočne hrane, a Moslavka posjeduje 2.000 hektara zemljišta u ratarskoj proizvodnji, mlin, pekare, farmu za tov junadi i tvornicu stočne hrane s licencom "Purina", uz potencijale Božjakovine d.d. bila bi stvorena grupacija koja bi po snazi bila druga u branši u cijeloj Hrvatskoj, odmah iz Agrokora.


Premda se, kaže Bratkova, još nije razgovaralo o unutarnjoj formalno pravnoj organizaciji ove potencijalne grupacije, njenim okupljanjem pod okriljem istog vlasnika ostvarena bi bila svrha koju Božjakovina d.d. odavno želi postići, a to je zaokružiti ciklus "od njive do stola". S obzirom pak, dodaje Bratkova, da Božjakovina očekuje da će uskoro ostvariti pravo na zemljište kojim je nekada raspolagala kao bivši PIK, te da je nedavno otvorila klaonicu i podružnicu za preradu mesa u Dubrovniku, dok Mlinar ima pekare u Splitu i Sinju, ostvarit će se i namjera povezivanja kontinentalnog dijela Hrvatske. Potencijalna grupacija, kaže Bratkova, već bi u startu imala oko 1.000 zaposlenih, koji ne moraju brinuti za svoja radna mjesta. Štoviše, dodaje, namjera je novog vlasnika dokapitalizacija, proširenje proizvodnih kapaciteta, te otvaranje novih radnih mjesta. (Nenad Haleuš-Mali)


 


Božjakovina d.d. danas


Božjakovina d.d. nastala je privatizacijom nekadašnjeg Društvenog poduzeća Božjakovina kojeg je 1994. godine otkupio poduzetnik Enver Moralić, svojedobno poznat i kao potencijalni kupac PIK-a Vrbovec. Tvrtka trenutačno zapošljava osamdeset radnika. Bavi se proizvodnjom žitarica, tovom junadi, u njenom je sastavu jedina hrvatska tvornica za proizvodnju žitnih pahuljica BiVita, te pogon za proizvodnju PET ambalaže. Božjakovina d.d. bavi se i proizvodnjom voća i jabučnog octa, a u sastavu tvrtke su i vinogradi i podrumi Sv. Jakob gdje se proizvode vrhunska i kvalitetna vina. (Nenad Haleuš-Mali)Objavljeno: 21.6.2002.


shadow
banner banner banner banner banner banner